Sportove

Снукърът си има нов крал

Снукърът има своя нов крал! Джъд Тръмп по безапелационен начин се присъедини към престижното “семейство” на носителите на “Тройната корона”, след като надделя над непоколебимия Джон Хигинс с 18:9 във финала на Световното първенство в “Крусибъл”. Битката за най-ценния трофей в джентълменския спорт предложи толкова висок стандарт на игра, че ако не е номер 1 в историята, то поне със сигурност може да се мери с всеки величествен финал в “театъра на мечтите”.

Тръмп водеше с 16:9 преди последната сесия, като още преди нея двамата се бяха постарали да осигурят на зрителите рекорден брой сенчъри брейкове – 11.


Асото в колодата бе близо до това да ги увеличи с още един, само че спря серията си на 94 в откриващата партия за вечерта. Хигинс пък опита да спечели следващия фрейм с една визита и опита труден вторичен разбиващ удар през цялата маса след отбелязване на кафява, но сбърка. Впоследствие Тръмп успя под напрежение да направи нужните комбинации, за да не удължава още чакането си за първа световна титла.

Освен красивия и бленуван трофей, той печели 500 000 паунда от наградния фонд и става първият играч, спечелил над 1 милион лири в рамките на един сезон. Също така той е първият от Марк Уилямс през 2003-а насам, който в една кампания триумфира в “Мастърс” и Световното първенство, като с титлата от Шампионата на Обединеното кралство през 2012-а вече е единадесетият играч с “Тройна корона”. Той се присъединява към Стив Дейвис, Тери Грифитс, Алекс Хигинс, Стивън Хендри, Джон Хигинс, Марк Уилямс, Рони О’Съливан, Нийл Робъртсън, Марк Селби и Шон Мърфи.

Вълшебника от Уишоу пък загуби осмия си финал в “Крусибъл” и трети пореден такъв, след като остана на крачка от успеха през 2017-а срещу Селби и през 2018-а срещу Уилямс. Той бе участник и в последния случай, когато състезател печели по-малко от 10 фрейма във финала – Шон Мърфи отстъпи именно на Хигинс през 2009-а с 9:18. Изумителното е, че около Коледа великият шотландец говореше основно за прекратяване на професионалната си кариера, а и сезонът му не бе никак бляскав до момента, когато стъпи в “Крусибъл”.

Тръмп най-накрая оправда големите очаквания, които го съпътстват още от 2011-а, когато загуби финала на Световното от Хигинс, като го направи преди играч като Дин Дзюнхуей. Той отново благодари на брат си Джак, който през последните месеци живее с него и е с голяма заслуга за страхотното представяне на Асото в колодата през настоящия сезон.

Снукърът си взима кратка почивка, но през месец юли джентълмените отново ще се завърнат край зеленото сукно.


Опитайте приставката на Sportove за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.