Sportove

Антоанета Стефанова завърши пета на европейското първенство по шахмат

Гросмайстор Антоането Стефанова завърши на пето място на европейското първенство по класически шахмат за жени, което се проведе в турския курорт Анталия между 11 и 22 април.

Българката завърши с 8 точки от възможни 11 и раздели първо-пето място, като остана извън зоната на медалите единствено заради по-слабите си допълнителни показатели. Бившата световна шампионка започна турнира слабо за собствените си стандарти – с 3 точки от първите шест кръга, печелейки само една партия, но след почивния ден на 17 април влезе в серия и спечели всичките си оставащи пет партии до края на състезанието.

В последния 11-и кръг Стефанова победи с белите фигури украинката Инна Гапоненко, която бе едноличен лидер в класирането.


Загубата на Гапоненко позволи на рускинята Алина Кашлинская да триумфира със златния медал с 8 точки. Втора със същия актив е французойката Мари Себаг, а трета е германката Елизабет Пец. Гапоненко и Стефанова са четвърта и пета. Силно се представиха и другите две български представителки в турнира. 15-годишната Нургюл Салимова събра 7 точки в крайното класиране и покри норма за гросмайстор при жените.

В последния кръг българката завърши реми с черните фигури с рускинята Елена Семьонова, като при победа щеше да покрие норма и за международен майстор при мъжете. Със събрания актив Салимова остана на 20 място в класирането. 17-годишната Виктория Радева приключи турнира с 5 точки на 83-о място. Пловдивчанката се движеше добре до почивния ден – с 3,5 точки от възможни шест, но три поражения от по-класни съпернички в следващите четири кръга я лишиха от възможността за по-предно класиране.


Опитайте приставката на Sportove за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.