sportove.net

Нов скандал разтърси родната гимнастика

Голям скандал назря в националния отбор по художествена гимнастика, след като една от вече бившите състезателки Теодора Александрова обяви, че причината да прекрати кариерата си не е контузия, а морално-психологическа. Тя игра на Световната купа в София през април със счупена костица, а по-късно се подложи на сложна операция.

Александрова хвърли обвинения срещу треньорския щаб и ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика. “Причините не са спортно-технически и здравословни, а морално-психически.


На Световната купа в София играх със счупен крак, тогава някои хора ми казаха, че симулирам и че си измислям, че ме боли”, обясни пред БНТ Теодора Александрова.

“След като играх със счупен крак, четири месеца след това ми направиха операция, която беше много сложна. После никой от ансамбъла и ръководството не се интересуваше как е моето физическо и психическо състояние”, добави сребърната медалистка от световното първенство през 2017 г.

“За мен главната причина беше това, че кракът я болеше, не успя да се възстанови. Влязоха други деца да играят. Теди изпитваше болки, лекарите направиха всичко възможно за нея. Наложи се да играе на Световната купа, това беше и нейно решение. Аз първа й се обадих след операцията, момичетата поддържаха връзка с нея. Смея да твърдя, че абсолютно всичко сме направили за момичето, както правим за всеки състезател от отбора”, контрира я Весела Димитрова.

“Стана ни доста неприятно. Теди беше част от отбора, подкрепяхме се дълго време, ходехме по състезания. Но тя имаше проблеми с крака, не можа да се възстанови след травмата, ние подкрепихме това нейно решение”, добави капитанът Симона Дянкова.

“Разговарях с треньорката Весела Димитрова, за да се запозная какво точно се е случило. Знаете, че Теодора имаше контузия, беше с фрактура на крака и трима доктори я прегледаха, за да бъдем сигурни какво трябва да се направи. Дадоха диагнозата си и се стигна до операция. Направи се, а месеци по-късно – ноември, Елена Бинева, като отиде да прави манипулация, на мястото й влезе Теодора. Тя обаче е казала пред треньорите, че я боли кракът и че иска да се откаже. Случва се декември месец, това знам от треньорката”, разказа Илиана Раева пред “Блиц”.

“От децата (б.р. – съотборничките й) знам, че е постъпила много грозно. След операцията непрекъснато са комуникирали, с треньорите също. Децата са страшно разочаровани от поведението й и изключително учудени…”, продължи шефката на родната художествена гимнастика. “При последния им разговор Весела Димитрова е казала на Теодора, че когато иска, може да идва в залата. Истината обаче е, че Теодора е била 61 килограма – нещо, което Весела го е спестила и не се казваше. Ние гимнастичка 61 кг нямаме”, разкри Раева. “Аз лично смятам, че е чувствала болка и заради качените килограми, това е мнението ми”, каза шефката. “И какво сега? Изведнъж се оказва, че никой не й е обръщал внимание!? След всичките неща, които сме направили… федерацията се грижи за всички състезателки. Обвиненията й са несериозни неща! Пожелавам на Теодора бързо да оздравее и вярвам, че няма да си позволи да говори неверни неща. Искрено се надявам”, добави Илиана Раева.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.