sportove.net

Грациозна доминация

Спортната 2018 година бе достатъчно богата на големи събития, красиви истории и героични постижения, но една русокоса млада дама засенчи почти всички с фантастичните си изяви и резултати. Една от най-впечатляващите спортистки през изминалата 2018 година бе американската фурия в алпийските ски Микаела Шифрин. Кралицата на слалома не спира да прогресира и да чупи рекорди, а през 2018 година се утвърди като една от най-доминиращите спортистки в света. Преходът й в 2019 година също е повече от гладък – 3 старта – 3 подиума! Съвсем наскоро тя спечели в коронната си дисциплина в Загреб, а по-рано тази седмица остана втора в слалома във Флахау, победена единствено от друга млада и много талантлива своя колежка – чехкинята Петра Влъхова.


Поява на сцената

Всъщност едва ли и самата Микаела Шифрин си е представяла в началото на своята кариера, че ще бъде в позицията, в която се намира в момента. Тя дебютира в Световната купа на 11 март 2011 година – два дни преди да навърши 16. Още същата година – през декември, тя за първи път стъпва на подиума в състезание от Световната купа – слалома в Линц. Завършва трета, след като дава най-доброто време във втория манш. Година по-късно – в нощния слалом в Оре през декември, тя грабва първата си победа. Първата от многото за 17-годишната по това време скиорка.

Възкачване на трона

Между 2011 и 2018 Микаела Шифрин определено не си губи времето, но през изминалата вече година тя вдигна летвата още по-високо. Първо, през февруари, Шифрин спечели второто си злато от Олимпийски игри. След като в Сочи през 2014 тя стана най-младата олимпийска шампионка в историята на слалома (18-годишна), в Пьончан американката прибави злато и в гигантския слалом, както и сребро в комбинацията. Това, че тя остана на четвърто място в любимия й слалом си беше направо сензационно, но Микаела едва ли може да бъде разочарована от постигнатото в Пьончан.

През март Шифрин “узакони” втория си пореден Голям кристален глобус, чието спечелване сякаш започва да се превръща в чиста формалност за нея. Родената във Вейл алпийка завърши сезон 2017/2018 с 1773 точки – с над 100 точки повече от актива й в края на сезон 2016/2017. Почти сигурно тя ще подобри (и то с много) този си личен рекорд в края на настоящия сезон, но повече за това в края на статията.

В последните два месеца от 2018 година Микаела Шифрин вече изглежда не просто непобедима, а абсолютно непоклатима на трона на женските ски-алпийски дисциплини. Постепенно и елегантно тя взе короната от ръцете на сънародничката си, великата Линдзи Вон, която вече се намира в заключителния етап от кариерата си. И докато Линдзи обезкуражава(ше) конкурентките си с неудържимата си агресия и мощ в скоростните дисциплини, то Микаела доминира благодарение на страхотните си технически умения, с яростната си грациозност в слалома и гигантския слалом. И короната определено й отива – Шифрин е жадна за успехи, мотивирана да се развива, харизматична и отнасяща се с уважение към съперничките си. И не на последно място – освен със солидно количество талант, природата я е дарила и с красота, която няма как да остане незабелязана.

Магнит за рекорди

Докато нейните колежки се движат между врати и колчета, тя слаломира шеметно покрай рекордите. Към днешна дата Шифрин има завидните 52 победи – феноменално постижение, като се има предвид, че тя все още е едва на 23 (май е излишно да споменаваме коя е най-младата спортистка с 50 победи в историята на алпийските ски). Рекордът за най-много победи в Световната купа при дамите е притежание на Линдзи Вон – 82, с 4 по-малко от рекорда за всички времена на Ингемарк Стенмарк. През следващите години Микаела Шифрин ще продължава да стопява разликата до тези числа и ако остане здрава и мотивирана, има големи шансове да ги подобри. Разбира се, самата Линдзи Вон, преследвана от контузии в по-късните си години, все още не е казала последната си дума, но изглежда почти немислимо тя да има трицифрен брой победи, когато настъпи моментът на окончателното й оттегляне.

Но да оставим на мира бъдещето и да отдадем дължимото на настоящето. Наскоро Шифрин стана първата алпийка с 15 победи в рамките на една календарна победа. Тя вече държи и още един рекорд – за най-много победи в историята на слалома – 36. Неотдавна тя изпревари идола си Марлийз Шилд – феноменалната австрийка, която приключи кариерата си с 35 победи. 

По пистата на величието

Следващия месец в Оре Микаела ще се бори за четвърта поредна световна титла в слалома, но американката всъщност е много повече от слалом газела. Шифрин нямаше да има фантастичните 1294 точки от началото на сезона, ако марселхиршеровата й доминация се уповаваше единствено на слалома и гигантския слалом. Чаровната блондинка вече може да се похвали и с “Голям шлем” в алпийските ски, ако вземем назаем терминологията от тениса. През 2018 година тя се присъедини към елитната компания на едва шест други алпийки с поне по една победа в пет различни дисципилини в Световната купа. Шифрин обаче е единствената, която е печелила състезания и в относително новата дисциплина паралелен слалом.

Подобрените умения в скоростните дисциплини и впечатляваща универсалност на Микаела не само са на път да я изстрелят към трети пореден триумф в Световната купа, но може да й донесат и още един изключителен рекорд. През сезон 2012/2013 словенката Тина Мазе постави куп върхови постижения, но може би най-впечатляващото от тях бе рекордният брой точки за Световната купа в рамките на един сезон – 2414. Като се има предвид, че все още се намираме в първата половина на януари и до края на настоящия сезон има толкова много състезания, този грандиозен рекорд изглежда в обсега на неуморимата Микаела Шифрин.

Светът на алпийските има своята нова прима и тя отново е от САЩ. Като се има предвид всичко, което причини на съперничките си през 2018 година, кой знае, може би през 2019 Микаела Шифрин ще спечели някой старт от Световната купа с повече от 3 секунди разлика пред втората. Май само това не сме видели от нея още… но чакайте малко… тя вече го е правила! През 2015 година американката печели слалома в Аспен с рекордните 3.07 секунди аванс пред класиралата се на второ място словачка Вероника Велес Зузулова… Май няма за какво да се хванем… Остави ни единствено да наблюдаваме с интерес до края на сезона и в следващите години докъде ще се разпростре тази впечатляваща доминация. Тази млада, красива, грациозна доминация.

ФОТОГАЛЕРИЯ НА ФЕНОМЕНАЛНАТА МИКАЕЛА ШИФРИН
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.