sportove.net

Човекът, който гаси пожарите на Флорентино Перес

Лешояда не е просто представителят на Реал Мадрид, който се появява по телевизията след мач, за да го анализира. Президентът на клуба Флорентино Перес има в лицето на Емилио Бутрагеньо една мултифункционална фигура, която се оказва жизненоважна за вършене на представителни функции и едновременно за гасене на „пожари”.

Последният месец бе мъчителен предвид кризата откъм резултати, уволнението на предишния старши треньор на отбора Юлен Лопетеги и залога на пейката Сантиаго Солари. И навсякъде беше Бутрагеньо, за да застане с лицето си пред проблемите и да даде обяснения, при това не само пред камерите.


Миротвореца, както го наричат в клуба, е дипломат, способен да удържи на изстискващия ритъм на президента. Перес намери в лицето на Бутрагеньо единствения бивш футболист от „Белия дом”, който разбира какво значи Реал Мадрид и в същото време е способен да решава неговите проблеми. Това е, което го прави един от най-важните хора от цялото президентско войнство вече 14 години.

Бутрагеньо е заедно с Флорентино от влизането му в клуба през 2000 година. Тогава стана помощник във водения от Хорхе Валдано спортно-технически щаб, после зае пост в генералното управление с длъжност „вицепрезидент” (2004-2006) и се завърна през 2009 г., за да изпълнява функцията на директор на институционалните отношения. За разлика от други директори и служители, някогашната „седмица” на „белите” така и никога не хвърли кърпата по отношение на Перес (а и обратното важи с пълна сила).

Малко се знае за настоящата длъжностна характеристика на Бебето, както още го наричат най-старите в клуба, продължавайки с това обръщение от етапа му на футболист. Най-видимите задължения на дясната ръка на президента са тези да прави оценка и анализ пред пресата, да присъства на жребиите за турнирите, както и да е посланик на Реал Мадрид на различни институционални събития. Тази седмица например бе в Китай заедно с Роберто Карлос, за да представи карта за разплащане с клубната марка – друга отворена бизнес линия от Мадрид в Азия. Говорител, посланик, медиатор, домакин, директор на Университетската школа Реал Мадрид, търговец… всичко, което е нужно, че дори и футболист, ако има някое клубно промоционално събитие.

РАБОТАТА В СЯНКА

Емилио Бутрагеньо обаче върши и работа далеч от светлините на прожекторите като довереник на Флорентино Перес – гаси „пожарите”, сиреч се намесва при сблъсък на интереси на „белите” с институции и с други клубове.

Отношенията на Мадрид с Кралската испанска футболна федерация – и днес, и при президентството на Анхел Мария Вийяр – минават през неговите ръце, тъй като той е единственият комуникационен канал между двете организации.

Неговата диалогичност, спокойствие и откритост помагат на клуба в напрегнати ситуации, например онази с ФИФА през 2015 година. Дипломатичността и легендарният му статут също помогнаха за смекчаването на отношенията със световната футболна централа в случая с нерегламентирано привличане на малолетни играчи. Емилио застана смело на огневата линия и показа миротворческите си способности.

С другата водеща организация във футбола – УЕФА, също се наложи да гради мостове. Стори го и с Професионалната футболна лига и синдиката на играчите (AFE) в Испания.

СПЕСТОВНИКЪТ БОГАТАШ

„Той е джентълмен. Истински пример за възпитание и класа”, казват в Ла Каса Бланка. Точно тук е и едно от най-големите му качества, към което трябва да прибавим и образованието му – завършил е Бизнес и икономика, като има магистърска степен по Управление на спортни дружества от Калифорнийския университет и е преминал програма по Генерален мениджмънт на Университета на Навара.

Бутрагеньо се радва на повсеместно уважение. Ако се получи конфликт с Атлетико Мадрид, отива да говори с Енрике Сересо, с когото го свързва добро приятелство. Ако трябва да се иде на бенефис на Андрес Иниеста, отива, за да похвали онова, което той представлява за испанския футбол и за играта въобще. Бутрагеньо има таланта и ефикасността да е представителят на интересите на своя клуб, да смекчава проблемите, да попречва на затръшването на врати пред Мадрид. Във времената на напрежение между Перес и Висенте дел Боске именно той бе на място, за да отвори диалог и да изясни неразбирателствата.

Бутрагеньо изглежда добре, говори английски език, познава си къщичката и изобщо механизмите във футбола, уважаван е, възхищават се от него и е хладнокръвен и прям. Близките му разказват, че се буди, за да иде да тича, пристига рано в офисите на „Сантиаго Бернабеу”, яде малко, тъй като спазва много своя режим на хранене. Също така изтъкват скромността му. Той не се перчи, въпреки че е натрупал добро състояние покрай вложения в недвижими имоти и произведения на изкуството, и дори го определят като спестовник.

Веднъж и хладнокръвният Емилио се „разтопи”, когато определи Флорентино Перес като „свръхчовек”. Възхищава се на начина на управление на президента и страда все едно е на терена, когато е в ложите на „Бернабеу” до генералния директор Хосе Анхел Санчес и друга легендарна „седмица” – Раул Гонсалес Бланко.

Това е Емилио Бутрагеньо – от финтовете на игрището до „головите асистенции” в кабинетите. Той служи на Реал Мадрид и по екип навремето, и днес с костюм и вратовръзка. Гербът обаче винаги си остава отпечатан на едно и също място – точно върху сърцето му.

Улисес Санчес-Флор, „Ел Конфиденсиал”
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.