sportove.net

През 1992-а направиха бойкот на Стоичков за “Златната топка”, каза българският глас във “Франс Футбол”

Известният български журналист Румен Пайташев направи интересен коментар в ефира на БНТ. Енциклопедистът заяви, че през годините са се случвали доста аномалии в анкетата на “Франс Футбол” за “Златната топка”. За такава футболният историк определи случая с Христо Стоичков от 1992 година, когато скъпоценният приз отиде при Марко ван Бастен. От дълго време Пайташев дава българския вот в анкетата на френското списание заедно с колегата Михаил Савов.


“Всяка една анкета е субективна. Така е било, така ще бъде. По-правилно е да се казва Футболист на годината. Доста от гласувалите наши колеги определят най-добрия футболист на базата на цялостната му кариера. Лука Модрич спечели може би именно по този показател. Тоест, не толкова заради постиженията му през тази година, колкото заради цялостната му кариера. В по-близкото минало, а и в по-далечното, в анкетата за “Златната топка” имаме доста аномалии в това отношение. Далеч не най-добрият или не най-заслужаващият футболист печели “Златната топка”.

Дали така се случи с Христо Стоичков през 1992 година? Точно така. Имаше един негласен бойкот. Трябва да се има предвид все пак, че тогава в анкетата участваха само кореспондентите на “Франс Футбол” от европейските страни. Точно скандинавските държави негласно му направиха един бойкот. Тук става дума вече и за Силвио Берлускони, чиято пропагандна и медийна машина беше пусната в действие, за да спечели Марко ван Бастен”, каза Румен Пайташев в “Денят започва с Георги Любенов”.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.