sportove.net

Сноубордистки с филм за Исландия и правата на жените

Две професионални сноубордистки превърнаха свое пътешествие из Исландия във филм за природната красота на страната и правата на жените. Ане-Флоре Марксер и Алине Бок пътуваха с ван над два месеца из пленителните пейзажи, а по пътя си се срещнаха с вдъхновяващи жени от Исландия. Така се ражда “a land shaped by women”. Филмът ще направи своята премиера в България на “Дни на предизвикателствата”, който ще се проведе на 3-5 декември.


Ане-Флоре Марксер и Алине Бок, които са фрийрайд шампиони, комбират страстта си към сноуборда и сърфа с темите за правата на жените по време на пътуването си в страна с богати традиции по отношение равенството между половете.

Първата им среща по време на пътешествието е с Катрин Одсдотир, адвокат по човешките права, която е участвала в написването на конституцията на Исландия. След това говорят с първата исландка, изкачила Еверест и стъпила на Южния полюс – Вилборг Арна Биргисдотир. Срещата им с  първата исландска сърфистка и една от първите сноубордистки Хейда Биргисдотир пък е била единствената, коята фигурирала в първоначалния план на пътуването.Ане-Флоре Марксер, която е режисьор на филма, разказа пред Sportal.bg за преживяването в Исландия. Швейцарката сподели впечатленията си от жените, с които са водели разговори в страната, и говори за правата на жените. Тази есен “a land shaped by women” ще бъда показан на редица фестивали из цяла Европа.

“Исландия винаги е била на челно място в списъка ни. От дълго време имахме желание да се потопим в невероятната природа на страната. Тази година темата за равенство между половете влезе във водещите новини по неприятен повод и нуждата ни да усетим Исландия стана прекалено голяма, за да можем да я игнорираме”, разказва Марксер.

Исландия има дълга и бележита история по отношение на равенството между половете и правата на жените. През 1975 г. впечатляващите 90 процента от работещите жени излизат на стачка, за да покажат на останалата част от страната какъв е техния принос. Не е съвпадение, че пет години по-късно Исландия избира първата жена президент в историята в лицето на Вигдис Финбогадотир. Тя е самотна майка и има голяма популярност, като е преизбирана три пъти и е лидер на страната историческите 16 години.“Планирахме да пътуваме шест седмици, но поради факта, че имаше много малко сняг, пътуването продължи над два месеца, като през цялото време се молехме за сняг. Искахме да изживеем Исландия, не само да отидем и да се върнем. Искахме да почувстваме какво е да си част от местния живот и местната култура”, споделя Марксер пред Sportal.bg.

“Нямахме конкретен план преди да заминем. Тръгнахме с Алине, като ванът бе пълен с екипировка за сноуборд, сплитборд, сърф… Идеята беше да прекараме цялата зима в Ислания и да се срещнем с исландските жени. Знаехме, че искаме да се видим с Хейда, основателката на “Никита”, но останалото се получи, докато бяхме там. Написах структурата на филма към края на пътуването ни. Исках да изживея приключението, а след това да направя филм за него”, допълва шампионката във фрийрайд сноуборда. За осъществяването на филма тя среща подкрепата на компании като Thule, Vaude, Alpina, Blue Tomato, Sunlight, Thermopads, Rebel Fins.Ане-Флоре останала впечатлена от жените, с които тя и Алине са говорили: “Това, което според мен бе очарователно, бе фактът, че всички, с които се срещнахме, участват активно в промените на системата, която засяга всички нас. Всъщност, това беше голямо облекчение за мен – да открия общност, в която всеки участва активно в промените, в търсене на по-добри възможности и равни права за всички. И се опитват да имат позитивен принос в изграждането на едно общество, в което искат да живеят”.

Марксер не смята, че се прави достатъчно за правата на жените и филмът й е опит да насочи вниманието в тази насока. “Неравенството между половете засяга 52% от населението. Жените на много места по света живеят в условия на ужасна несправедливост. За да сме сигурни, че те ще имат шанс да се справят с това, трябва да пренесем борбата за пълно равенство в развитите страни. Как в Европа заплащането на жените е с 23% по-малко от мъжете и тази цифра не се е променила през последните 20 години? Защо тампоните се облагат с данък за луксозна стока?”, пита тя.“В моя спорт е много трудно за жените. От движения като #metoo разбираме, че ситуацията е подобна в повечето големи индустрии и това ограничава жените във всички сфери. Това е несправедливо и напълно ненужно. Светът ще е много по-добро място, когато всички сме равни и си помагаме. В крайна сметка, жените са наши майки и дъщери. Всички сме в една лодка, нека гребем заедно”, завършва оптимистично Ане-Флоре.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ

Снимки: Eleonora Raggi
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.