sportove.net

Един от големите таланти в БГ културизма: Искам да бъда на върха на фитнес индустрията

България отново има огромен успех в културизма! Радостин Цветанов триумфира на сцената на Musclemania в Париж. Един от големите таланти в този спорт говори пред Sportal.bg за емоцията да си на върха. Той разкри и бъдещите си цели в бодибилдинга.– Как се чувстваш броени дни, след като грабна титлата по културизъм във Франция?

– Чувствам се страхотно! Всички ме поздравяват, мотивират се от моя успех, а това ме кара да се стремя да постигам все по-добри резултати.

– Разкажи ни какво почувства, когато разбра, че си победител?

– Почувствах се много щастлив, почувствах се доволен от себе си. Зарадвах се изключително много, че трудът ми беше възнаграден и оценен от хора, които разбират от този спорт.

– Как протече подготовката ти за състезанието в Париж и как избра точно сцената на Musclemania?

–  Подготовката беше доста тежка. Двуразови тренировки почти през цялото време. Много кардио и строг хранителен режим. Избрах тази сцена, защото едни от най-разпознаваемите лица във фитнес средите, като Улисес, Симион Панда, Тави Кастро и Роджър Снайпс са участвали на това състезание и исках да видя как са стартирали тези успешни атлети.


– Постигна нещо наистина значимо за БГ културизма, разкажи ни как започна и твоето пътешествие в света на този гладиаторски спорт?

– Започнах да тренирам, когато бях на 15 години. Любовта ми към този спорт се породи доста бързо. В началото просто исках да натрупам малко мускулна маса, защото бях много слаб, но фитнесът се превърна в част от живота ми. Първите четири години тренирах в гараж и на лостове. Спомням си, че вкъщи се подготвях с дъмбел и два стола, с тях тренирах. Не спирах да се трудя. Никога няма да забравя как майка ми всеки път повтаряше, че съм луд, но това беше началото на нещо важно в моя живот.

– Какво е нивото на културизма в България и има ли достатъчно класни състезатели?

– Според мен културизма в България не е достатъчно развит, макар да се провеждат много състезания. Има класни състезатели у нас, но се броят на пръсти. Виждам твърде много злоба и твърде малко подкрепа между състезателите. Много се подценява културизма като спорт в нашата държава. Надявам се, че това скоро ще се промени.

– Успя да направиш първата крачка. Къде точно искаш да стигнеш в това приключение?

– Искам да бъда на върха на фитнес индустрията. На световно ниво. Искам да мотивирам хората, да им помагам и те да постигат целите си. Важно е да разгърна пълния си потенциал и да видя докъде мога да стигна с труд и много вяра в себе си.

– Ти си лицензиран треньор по фитнес, има ли много хора, които искат да се учат и да бъдат като теб?

– В днешно време все повече хора искат да бъдат треньори, но наблюденията ми са, че все по-малко са професионалистите, които наистина наблягат на обучението. Въпреки, че лицензът не те прави задължително добър треньор. Важното е да имаш подход към хората, да имаш и знанията, с които да бъдеш полезен. Ключово е и да можеш да мотивираш клиентите ти.

– Какво си пожелаваш на теб и на всички хора, които живеят във фитнес залите?

– Най-важното е да сме живи и здрави и да сме достатъчно смели, за да преследваме мечтите си.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.