sportove.net

Анализ на “Дарс душенето” на Уудли, с което той отстрани Тил в UFC 228

На 8 септември Дарън Тил се изправи срещу шампиона Тайрън Уудли с цел да детронира американеца и да запази своя статут като непобеждаван досега професионален боец.

Всички видяхме как се разви двубоят и знаем резултата – победа за Уудли във втория рунд чрез “Дарс душене”.  Но имаше нещо по-специално в него. Веднага след вдигането на ръката на шампиона, той бе повишен в черен колан по Бразилско джу джицу от неговия треньор Дин Томас.
Следващите редове ще ни подскажат защо и ще изяснят структурата на Дарс душенето. С какво то бе по-различно от конвенционалното, което сме виждали значително по-често в множество Джу джицу, Граплинг и ММА схватки.

Нека разгледаме какво точно се случи след удара, който изпрати 25-годишния гражданин на Ливърпул на платното и позволи на Уудли да нанася тежки удари от затворения и отворения гард на опонента си. След кратко преминаване към маунт, Тил бе принуден да даде всичко от себе си, за да избута едно от коленете на Уудли ниско, където той можеше да го обхване между краката си. Това „спасяващо” движение доведе схватката до позицията, която бе „началото на края” и която частично ще разглеждаме днес – “халф-гард”.

Първоначалният халф-гард, в който Тил се озова, бе добре структуриран. Дарън не бе останал легнал по гръб, което щеше да го постави в още по-лоша ситуация, и най-вече – той веднага успя да се пребори за ъндърхук.

Без този жизненоважен десен ъндърхук Тил щеше да изгуби повечето верни за стила си опции, които включват използване на ръката, за да започне да се изправя и да достигне отново до игра в стойка. Да бъдеш отдолу в халф-гард позиция с дълбок ъндърхук не е никакъв проблем и дори е доста ползотворно в някои сценарии, включващи чист граплинг. В ММА, обаче, ударите могат да променят много „картинката”. Така и голяма част от опциите за състезателя, намиращ се отдолу се изпаряват. Дарън Тил е предимно боец, с отлично ниво на страйкинг и добра дефанзивна борба. Това оставя няколко валидни опции за него:

 • – Да използва ъндърхука, за да се вдигне на колене и от там да се изправи
 • – Да използва ъндърхука, за да стигне до сингъл лег тейкдаун, който вероятно няма да послужи за събаряне, а за дистанция и изправяне в стойка
 • – Да използва ъндърхука, за да мине зад противника си и да атакува гърба или да остане в топ позиция (в случай, че противникът му не заключи оувърхук)
 • Как реагира Уудли на ъндърхука:

  Тайрън Уудли е изключително опасен събмишън боец. В актива си има пет победи, дошли след ключ. Веднага щом Тил промуши ръката си за ъндърхук, Тайрън наложи задължителния „верен отговор” в ситуацията – оувърхук контрол, известен в борбата като „уизър”.

  Без него пътят на Тил към гърба на Уудли, или просто към бягане от ситуацията щеше да е много лесен. Оувърхукът на Уудли бе допълнен от рамка пред врата с дясна ръка, което направи изправянето на Тил трудно и малко вероятно.

  Тайрън започна да слага тежест и сила върху ценния ъндърхук на британеца. Този контрол остави дясната ръка на шампиона свободна за тежък граунд енд паунд с юмрук и лакът. Уудли дори използва дланта на своя оувърхук за да захване и отстрани лявата ръка на Тил, защитаваща лицето и продължи да налага свободната мишена.

  Как се стигна до душенето?

  Дарън Тил понасяше огромен брой удари. Неговият ъндърхук бе контриран от оувърхука на Уудли и Тил нямаше сила и експлозивност, нужни за да повдигне опонента си повече, да стане на ляв лакът и да избяга. Това ги постави в статично положение, което позволяваше на своодната ръка на Тайрън непрестанно да атакува. Дарън Тил се опитваше да скрие главата си като я сложи по-близко до торса на партньора, за да не отваря нужно пространство между тях, което би позволило развитието на по-голяма кинетична енергия в ударите на Тил.

  Приближаването, обаче, носи съответните последствия, които бяха екзекутирани в тази схватка. Като скъси разстоянието между главата си и корема на противника, Дарън даде шанс на Уудли да започне събмишън офанзива чрез контролиране на двете важни точки – оувърхука и главата. Тази позиция най-често води основно до два развоя.

 • – Възможности за гилотина или арм-ин-гилотина
 • – Възможности за Дарс и/или Анаконда душене
 • Шампионът в полу-средната категория избра втория вариант, който не позволява той за загуби горната позиция в схватката, което в ММА двубой е от изключителна важност. Успехът на неговото Дарс душене сега зависи от това дали той може да се пребори китката на оувърхук ръката да стигне колкото се може по-надалеч към лявото ухо на Дарън Тил, така че острата част на предмишницата да бъде в пряк контакт с врата и артериите.

  Там я чака и самият капан -другата ръка на Уудли. Двете посредством различни вариации на заключване ще „затегнат примката” отнемайки възможността кислород и кръв да стигат до мозъка. Най-голямата пречка за това е ъндърхукът на претендентът. Той значително увеличава разстоянието, което лявата ръка на Уудли трябва да измине, за успешно заключване на ръцете.В идеална ситуация, посочена горе ако противникът няма ъндърхук и ръката му е свита към тялото, можем много по-лесно да стигнем изключително дълбоко, което ще ни позволи лесно заключване на ръцете. Това са най-плътните Дарс завършвания, защото вместо ръката на опонента да пречи на нас, тя е до врата и смачва артериите. Тази вариация, обаче, трябва да бъде разглеждана отделно. Отстраняването на ъндърхука докато сме в горен халф-гард със заключени ръце е почти невъзможно без да жертваме „сглобката” на ръцете ни или контролът на долната част на опонента. Това прави позицията, в която шампиона се намира различна и уникална. Без да компрометираме напредъка на ръката, трябва да намерим начин да завършим душенето въпреки дълбокия ъндърхук на противника и проблемите, които ни създава той. Ето как се справи с казуса вече черния колан по Бразилско джу джицу Тайрън Уудли:

  Използвайки първо длан, а после вътрешната част на бицепса и лакътя на дясната си ръка, Уудли продължи да прилага натиск, който подпомага главата на Тил да не може да се върне назад, което би отнело възможността за Дарс душенето. Отделно този натиск бута главата и прави излизането на лявата китка малко по-лесно.

  В идеалния сценарий, Тайрън би искал да заключи пръстите на лявата си ръка върху бицепса на дясната. На него обаче не му достигаше дължина и стигна само до сгъвката на лакътя си. Това е една от най-несигурните позиции, защото пръстите се сгъват във вътрешността на лаътя и не могат да издържат нужното напрежение, за да се затегне душенето.

  Тайрън веднага усети нестабилността на захвата си и го промени.Щом не може да стигне високо на бицепса, той ще заключи на предмишницата. Тази концепция е сравнително нова в Граплинга, Бразилското джу джицу и Смесените бойни изкуства. Нарича се „плитък Дарс” и изглежда като захват, на който не може да се разчита особено. Но това е само привидно. Уудли използва точно плиткия захват и в предмишницата си намери сигурна повърхност, с която може да продължи спокойно към завършването на Тил, без да губи плътност.

  За да задуши опонента си, Тайрън трябва само да смени ъгъла на торса и бедрата си, да стисне с ръце и да изпъне гърба назад.

  Опасението му в този момент е само да не изпусне захванатия крак на Дарън, което ще позволи на противника да започне да движи долната част на тялото си и ще бъде една стъпка по-близо до спасение от душенето или спечелване на топ позиция. Опитният граплър, обаче, не допусна това да се случи и така Тил нямаше друг шанс освен да се предаде или да загуби съзнание.

  Все още не виждаме често „плиткия Дарс” но особено в ММА съравнованията, където ръкавиците често са проблем за налагане на стабилни захвати, той може да бъде разликата в това дали ще успеем да заключим противника си, или не. Времето и практиката ще покажат успеваемостта на това специфично душене. Надяваме се, че с тези разяснения сме успели да помогнем на голяма част от публиката, която не е забелязала „невидимите моменти”. Сложният и необятен свят на бразилското джу джицу и граплинга става много по-лесен и дори забавен за учене, ако човек опита сам как работят механизмите на атаките.

  За това, обаче, са нужни квалифицирани инструктори и зали. Този материал бе само за разяснение и служеше с цел да информира публиката. Техниките могат да бъдат изключително опасни за Вас и Вашите близки и не бива да бъдат изпълнявани в домашни условия и без надзор от обучен инструктор.
  Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.