Намери ни
To Top

Думите за Оскар Писториус, с които съдия Масипа спечели симпатиите на света

Един от най-известните олимпийци и параолимпийци в последните години Оскар Писториус получи 5-годишна ефективна присъда за убийството на приятелката си Реева. Бегачът с два ампутирани крака исакше да мине с условна присъда или да не излежава наказанието си докрай, което предизвика масово недоволство не само в ЮАР. Съдията по делото Токозиле Масипа обаче е категорична, че човекът, станал идол на стотици хиляди спортисти заради огромната си воля, ще трябва да влезе зад решетките, защото всичко друго би било лош пример за обществото.

„Присъдата винаги има и субективен характер, защото това не е научно решение.


Необходимо е да се отчита тежестта на деянието, възможността да се поправи провинилия се и интересите на обществото“,
заяви съдия Токозиле Масипа. Съдия Масипа припомни, че защитата е искала три години домашен арест и изправителен труд, а прокурорът е искал 10 години затвор. Тя отхвърли искането на защитата, че затворите не са приспособени за инвалиди, какъвто се явява Писториус, и че поради тази причина трябва да се търси алтернативен вариант за наказание.

„За Южна Африка ще бъде лош пример, ако ние покажем, че затворът за бедните не е същият като затворът за богатите. Надявам се, че присъдата ще помогне на семейството на загиналата да преживее някакси загубата, доколкото е възможно. Но един домашен арест, какъвто иска защитата, е неправилен сигнал за нашето общество. А по-дълъг срок на лишаване от свобода пък ще бъде лошо за реабилитацията на виновния. Затова взехме решение за 5 години затвор – приемаме, че това е една балансирана присъда“, добави съдия Масипа.

Оскар Писториус уби приятелката си на 14-и февруари 2013-а година, а делото стартира на 13-и октомври същата година.

Днешната присъда беше продължение на близо 20 месеца досъдебно производство, разследване и проучване на всички детайли по този фатален за Рийва Стеенкамп инцидент.

Писториус може да получи съкращаване на присъдата и по-ранно излизане, ако има безупречно поведение и работи в затвора. Но най-малко 18 месеца той ще бъде зад решетките и едва след това ще може да се надява на съкращаване на присъдата или помилване.

Като утежняващи вината обстоятелства тя посочи фактите: Писториус е стрелял четири пъти към малкото помещение, откъдето е чул шум, което е доста малко пространство за да избяга дори и крадец; и че той е бил обучаван да стреля с оръжие, така че е бил наясно какво произхожда от тези четири изстрела в една посока.

Като смекчаващи вината обстоятелства съдията обяви, че той веднага е показал разкаяние и емоционалните разстройства след смъртта на момичето са искрени. Веднага след стрелбата, когато моделът Стеенкамп вече е в тежко състояние, той се е опитал да й помогне, за да оживее.

Ощр от категория Спорт