Намери ни
To Top

Много тъжна вест! За огромно съжаление голямата ни спортистка Станка Златева…

Макар вече да не е професионален спортист, Станка Златева продължава да се занимава с борба. След като се отказа от борбата, тя отвори клуб в Сливен, където обучава малки деца, тръгнали по нейните стъпки. През 2012 г. обаче петкратната ни световна шампионка пробва с друг бизнес – къща за гости в Котел, заради който фалира.


Златева вложила една камара с пари и накрая просто изгоряла.

„Много тичане, много бягане и накрая нищо не се случи. Изсипах една сума, която няма как да върна“, споделя тя. Затова е решила да се занимава с това, което наистина може – борбата. За година и половина работа с децата вече има шампиони. „Това е гордост, самочувствие и вътрешно удовлетворение“, казва тя. Като сигурност изтъква и пенсията, която се дава на олимпийските медалисти в България.

Тя продължава да си живее в с. Крушаре, Сливен. Животът на село й харесва. Там произвежда няколко сорта вино и вече смело може да каже, че се е специализирала в занаята. „Пак живея по същия начин, но напрежението не е към мен. Аз бях наистина изчерпана. Много е тежко да се състезаваш 15 години на това ниво, да не си пропуснал първенство и тренировка. Когато се отказах, направо от бенефиса започнах строенето на залата и направих клуб. Нещата се случиха много бързо“, разказва тя.

Имала планове да направи околосветско пътешествие, но все още не й остава време. Мечтае най-много да посети Тайланд. От борбата й остават трайни следи – има много болки в кръста, в коленете и глезените. Платила си е данъка да бъде световен шампион. „В този живот не може само да взимаш, трябва и да дадеш нещо от себе си“, категорична е Златева.

Животът я е научил, че истинските приятели са тези, които са се появи преди известността. Има си тесен кръг от хора, с които си помагат и са винаги на празници заедно. Много й се иска обаче да има деца и мъж, който да я разбира и подкрепя. „Подходящият ще дойде, когато Бог е преценил. Не бих се бутнала при някой ей така и после да си скубя косите. Чакам си принца на бялото магаре. Рано или късно трябва да се появи. Не си давам много зор, не се тормозя. По едно време ме бяха депресирали, като непрекъснато ми казваха, че ми е време. Вече модата е по-различна и хората се женят по-късно. Не съм изтървала влака“, тропа по масата Станка Златева.

Ощр от категория Акценти