Намери ни
To Top

Ройс и Кроос спасиха Германия от позорно отпадане

Голове на Марко Ройс и Тони Кроос помогнаха на световния шампион Германия да не отпадне сензационно още в груповата фаза на Мондиала в Русия. На стадион “Фищ” в Сочи Германия сътвори обрат и победи Швеция с 2:1 в среща от група F. Шведите поведоха с гол на Ола Тойвонен в 32-ата минута, Германия изравни чрез Марко Ройс в началото на второто полувреме, а в допълнителното време на мача непримиримите немци стигнаха до пълен успех с гол на Тони Кроос от пряк свободен удар.

Двубоят започна с очакван натиск на германците, които създадоха добра възможност и паника в наказателното поле на противника още в третата минута, но всичко завърши със само корнер в полза на действащите шампиони.


В 13-ата минута след грешка на Антонио Рюдигер и бърза контраатака на скандинавците Маркус Берг се озова очи в очи с вратаря на немците Мануел Нойер, не успя да отправи удар и претендираше, че е бил фаулиран от Жером Боатенг, но съдията не уважи претенциите му. Телевизионните повторения показаха, че Боатенг наистина блъска Берг в гърба, но дузпа така и не бе отсъдена. Защитникът на Челси Рюдигер днес записа 25-ия си мач за немския отбор и дебютен на световни финали.

В 30-ата минута в състава на Йоахим Льов бе извършена принудителна смяна и получилият травма след шут с бутонките в лицето Себастиан Руди отстъпи мястото си на Илкай Гюндоган.

Две минути по-късно Швеция реализира втория си шанс в двубоя – топката бе отнетата от Тони Кроос и бързо прехвърлена в пеналта на противника, а Ола Тойвонен прехвърли Нойер и даде преднина на отбора си. В 39-ата минута далечен удар на Гюндоган затрудни Робин Олсен, който обаче успя да опази вратата си суха. В последната минута от полувремето Берг затрудни максимално Нойер, но стражът на немците показа класата си и изби топката. Така “Тре кронур” се оттегли на почивката с гол преднина и Германия се нуждаеше от задължителен обрат през вторите 45 минути, за да не отпадне безславно още в груповата фаза.

Футболистите на Яне Андерсон през първите 45 минути показаха, че на този Мондиал никой не изпитва страх от по-именития си съперник, дори и в двубой срещу световния шампион. Втората част обаче започна по мечтан начин за Бундестима, който изравни в 48-ата минута с гол на Марко Ройс с коляно.

29-годишният Ройс заради травма пропусна предишното Световно първенство в Бразилия, а в първия мач на сегашния Мондиал влезе като резерва.

Неговият гол сложи край на серия на шведския вратар Олсен без допуснат гол. За после той бе вадил топката от мрежата си на 10 октомври миналата година в среща с Холандия, а серията му продължи 548 минути.

След час игра Ройс отново бе изпуснат от шведската отбрана и опита удар с пета, който не се получи.

В 82-ата минута Жером Боатенг получи втори жълт картон за ненужно нарушение и остави отбора си с 10 души на терена. Юлиан Брандт се появи в игра в 87-ата минута и малко по-късно можеше да донесе победата на отбора си, но ударът му срещна страничната греда. Дори с човек по-малко Германия успя да направи пълен обрат с гола на Кроос и сега всичко в тази група ще се реши в заключителния трети кръг, в който отборът на Льов ще играе с аутсайдера Южна Корея, а Швеция с Мексико. “Ацтеките” са първи в група F с пълен актив от 6 точки, Швеция и Германия имат по 3, Южна Корея – 0.

Ощр от категория Футбол