Намери ни
To Top

Култово определение за Божинов в Италия: нарекоха го…

Валери Божинов се е превърнал в шоумен. Такова бе заключението за българският нападател, който в момента защитава цветовете на втородивизионния италиански Тернана, от сайта calciomercato-juve.it. Порталът нарича доскорошният таран на Левски „нападател-глоубтротър“.

Медията проследява развитието на футболисти, които са обличали в даден период от кариерата си фланелката на италианския гранд.


Божинката носеше фланелката на Юве през сезон 2006/2007 г., когато тимът бе в Серия „Б“.

„Кристалният талант на Валери Божинов, който преди десет години беше сред най-обещаващите играчи в Италия, сега е в Терни. Той беше при нас през 2006 г., а звездата му изгря доста преди това, когато Зденек Земан го хвърли в игра още 15-годишен с екипа на Лече. Той пробиваше пътя си нагоре с голове и хубави представяния и през Фиорентина се озова в състава на „старата госпожа“. Пет гола в 18 мача с екипа на отбора бяха прекалено малко за таланта му.

Но той е играч колкото талантлив, толкова и нещастен. След поредица контузии той вероятно повече няма да се върне към дните на слава от миналото и ще се превърне в „нападател-глоубтротър“. След Юве той имаше престои в Парма, Манчестър Сити, Спортинг Лисабон, Верона, Виченца и най-накрая се върна в родината си, обличайки екипа на един от най-престижните отбори там – Левски, за да възроди кариерата си. Сега това трябва да се случи в Тернана. Атилио Тесер му подаде ръка, за да получи възможността да покаже, че отново е способен на представянето, с което проби по пътя към славата отпреди повече от десетилетие“, написаха италианците.

Понятието „глоубтротър“ идва от легендарния баскетболен тим Харлем Глоубтротърс, играещ демонстративни мачове, в които се набляга на атлетичността, атрактивните изпълнения и комедията. Оттогава това название се е превърнало в нарицателно за спортист, който отдавна е минал върха на кариерата си и просто е ангажиран за шоу в някой отбор.

 

 

 

 

 

Ощр от категория Анализ