sportove.net

Сафуат: Да играя с Григор на този корт – сбъдната мечта

Неделният ден бе много специален за Мохамед Сафуат. Египтянинът се превърна в едва четвъртия тенисист от своята страна, участващ в мач от основната схема на турнир от Големия шлем. И това се случи на възможно най-голямата сцена – централния корт в Париж “Филип Шатрие” и мач с поставения под №4 Григор Димитров. Затова и не бе никак изненадващо, че след двубоя Сафуат бе развълнуван от случилото се.


“Никога преди не бях виждал вътрешността на този корт, да не говорим да играя на него. В началото просто се опитвах да разбера как е кортът. Дали е бърз или бавен? Лично аз го усетих малко по-различен от външните кортове. Не знаех какво е правилното наплитане, така че опитвах да сменям ракети от време на време. Опитвах да разбера какво да правя.”

“Така че на практика мисля, че започнах да се чувствам комфортно в средата на втория сет, когато губех с 1:4. Започнах да усещам моя кордаж, промених моята ракета. Имах мека ракета. И от този момент до края всъщност беше забавно да играя. Тогава разбрах какво се случва и от какво се нуждая. И всъщност бе забавно.”

Действително Григор водеше с 6:1, 4:0, когато Сафуат повиши нивото си и до края мачът бе доста равностоен. След двубоя българинът бе щастлив и дори разкри какво е казал на съперника на мрежата. “Ние сме познаваме от дълго време. Казах му, ‘Хубаво е да те видя’. Хубаво е да играеш с някого, когото познаваш от толкова дълго време.”

За Сафуат мачът с Димитров бе сбъдната мечта. За него това бе първи двубой от основната схема на турнир от Големия шлем и то на турнира, който е гледал винаги като дете. “Това е нещо голямо. Винаги съм мечтал да играя на централния корт с такава публика. И си мечтаех да го постигна и да играя с Надал в първи кръг.”

“Много неща ми се случиха в последните месеца и това е най-голямото. Никога не съм си мислил, че ще стигна до последния кръг на квалификациите и след това ще имам шанса да участва в турнир, в основната схема, на Голям шлем срещу добър играч на “Филип Шатрие”.

“Това е нещо, което съм гледал по телевизията, но никога не съм изживявал. Така че бе много приятно за мен.”

Сега Сафуат е решен да направи необходимото, за да може по-често да се появява на подобна сцена. В момента той тренира в Австрия с бившия №17 Гилберт Шалер и признава, че системата в Египет не позволява изграждането на талантливите тенисисти. 

“Мисля, че в Египет не знаем как да стигнем до там или нямаме знанието. Нямаме много играчи, които са го постигали. И тези, които са, не помагат на тениса там. Липсва знанието.”
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.