sportove.net

Днес няма да има изкачване на Шиша Пангма, ще търсят Боян под лагер 3

Днес двата екипа, които издирват алпиниста Боян Петров, ще слязат от лагер 3 към лагер 2 под връх Шиша Пангма в Хималаите. Не се планира изкачване до върха.

„По пътя  от лагер 3 към лагер 2 те ще разгледат точки, които са ни интересни и искаме да видим какво има там”, каза пред bTV Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в София.

„Няма непроверено място над лагер 3.


Китайците са стигнали на 10 метра от върха и са имали визуален контакт с върха. Минали са абсолютно целия маршрут и внимателно са разгледали всички места”, категоричен е Деян Петков.

Емоционални думи от дъщерята на Боян Петров: Той е там, където винаги е искал да бъде

По думите му днес върхът няма да се изкачва. „Още вчера, когато разбрахме, че китайците са се качили до върха, ги помолихме всички да слязат заедно надолу към лагер 2, където има смисъл да претърсват”, обясни той.

Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу заяви, че китайските спасители са достигнали съвсем близо до върха – на височина от 7950 метра, но времето сериозно се е влошило, а видимостта е била по-малко от 1 метър. Заради сигурността си хората от групата са решили да се оттеглят към лагера.

Китайският посланик също потвърди, че няма да има изкачване на върха. В момента сериозно се преценява ситуацията, за да се изготви най-ефективен план за издирването, отбеляза посланикът. Той не прогнозира докога ще продължи издирването, като подчерта, че това зависи от конкретната ситуация.

Откриха следа от Боян Петров около Лагер 3

По думите на Джан Хайджоу двама души от екипа на Боян Петров искат да отпътуват от Катманду и да проверят още веднъж две набелязани от въздуха черни точки, за които се предполага, че може да са следи от алпиниста. Посланикът обаче подчерта, че времето в района е сурово и хората от екипа на Боян едва ли ще пристигнат днес.

Хайджоу каза също, че в операцията по издирването се е включил и най-известният китайски алпинист.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.