Намери ни
To Top

Боян Петров не е във втория лагер, където бяха открити две добре окопани палатки

Палатката на алпиниста Боян Петров липсва на третия височинен лагер под връх Шиша Пангма, където беше видяна преди дни. Две добре окопани палатки са открити над втория височинен лагер от хеликоптерите, които издирват българина. Спасителите по земя са стигнали до втория лагер и не са открили Боян Петров, предава БНР.

Деян Петков от екипа на Боян Петров обясни какво може да означава липсата на палатката на алпиниста на Лагер 3: „Означава две неща – или е слязъл надолу към Лагер 2, или вятърът я е издухал.


Когато те са видели добре организирания Лагер 2, веднага са се обадили по маршрута на хората между Лагер 1 и Лагер 2. Те са оставили целия си багаж и вървят към Лагер 2“.
Петков опроверга появилата се по-рано информация, че хеликоптерите са забелязали подозрителен обект по маршрута: „Нищо не са забелязали. Говорих с пилота, той категорично отрича. Имало е нещо, което са забелязали, върнали са се втори път да го разгледат, но се е оказало скала. На борда на хеликоптера има много опитен алпинист, който знае къде да гледа и какво.“
Двата хеликоптера на компания „Симрик“, които изчакваха на китайска територия стихването на вятъра, са излетели рано сутринта като издирването на Боян Петров се провежда по различни маршрути, потвърдиха от българското посолство в Пекин.
При облитането са направени снимки, а двата хеликоптера са се върнали в Катманду, за да бъде направен обстоен преглед на заснетите кадри и да бъде обсъден план за утрешния ден.
100 спасители участват в търсенето на българина, който от 3 май е в неизвестност под връх Шиша Пангма в Хималаите. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедиция, също продължават търсенето на Боян Петров.

Ощр от категория Спорт