sportove.net

Ужасяващо: Боян Петров в неизвестност от няколко дни в Хималаите

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, съобщи във Фейсбук съпругата му Радослава Ненова.

Той е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, когато времето рязко се е влошило.

За момента спасителна акция е невъзможна, като най-рано утре спасителен екип ще тръгне да го търси, допълва съпругата му.

“Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред.


Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма.

Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят.

Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре.

За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда…..едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е …”, пише Радослава Ненова.

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г., предаде пресцентърът на Министерството на външните работи.

Според получената информация, липсата на Боян Петров е била забелязана от участниците в експедицията в района на връх Шиша Пангма на около 7500 метра надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват, които обаче са се върнали заради влошаването на метеорологичните условия.

На 6 май сутринта, на 7350 метра надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Съпругата му предполага, че по това време Боян е изкачвал върха и за това не е бил там.

Тя се надява по-късно алпинистът да е стигнал до лагера си и там да изчаква по-добро време, за да слезе надолу. Според нея при палатката му има достатъчно храна и дори кислород, за да може той да оцелее там няколко дни ако се е прибрал успешно.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12:20 часа местно време от лицето за връзка от района на Шиша Пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.