Намери ни
To Top

Реал Мадрид е загубил и трите си финала срещу отбори от Острова

Две от емблемите на Стария континент ще се изправят на тазгодишния финал в най-лъскавата надпревара в Европа. 12-кратният шампион Реал Мадрид излиза срещу носителя на пет трофея Ливърпул. Това ще е втори финал с участието на тези два тима. Първият се играе на 27 май 1981 година на „Парк де Пренс“ в Париж или почти 37 години преди предстоящия в Киев (26 май).


Червените печелят с 1:0 с гол на левия бек Алан Кенеди, като преди това отстраняват българския ЦСКА на четвъртфиналите след победи с 5:1 на „Анфилд“ и 1:0 в София.

Тогава Ливърпул печели КЕШ за трети път в рамките на пет години. Реал Мадрид пък за трети и последен път губи решителния мач в турнира, което значи, че червените са последният екзекутор на Кралския клуб. След това Белия балет печели 6 поредни финала в ШЛ (1998, 2000, 2002, 2014, 2016 и 2017), а първите два загубени финала на Белия балет са по-рано – през 1962 (от Бенфика) и през 1964 г. (от Интер).

Преди всичко Реал Мадрид трябва да развали британското проклятие, за да спечели 13-ата корона във витрината си. Това написа вестник „Марка“, след като стана ясно, че Ливърпул ще бъде съперник в битката за трофея от Шампионската лига. Изданието отчита, че до момента Кралския клуб е загубил и трите си европейски финала срещу отбори от Острова, което определено не е особено добра тенденция. Първият от тези случаи е през 1971 година, когато е финалът на турнира за КНК срещу Челси. Двубоят в Атина завършва 1:1, което означава, че трябва да се преиграе 2 дни по-късно отново на гръцка земя. Лондончани обаче печелят втората среща с 2:1 след голове на Уеб и Осгууд и вдигат отличието.Следва финалът за КЕШ през 1981 г., спечелен точно от Ливърпул с 1:0, а през 1983-а Реал губи и от Абърдийн, воден тогава от сър Алекс Фъргюсън, отново в сблъсък за короната в КНК. Шотландците печелят с 2:1 след продължения, така че статистиката определено не изглежда на страната на Реал.Иначе Реал и Ливърпул са играли общо 5 пъти помежду си. Първите 3 мача завършват с категорични победи на мърсисайдци, които дори не допускат гол, след като през 2009-а отстраняват Белия балет с 1:0 в Мадрид и 4:0 на „Анфилд“ в Шампионската лига (осминафинали). През 2014-а обаче бели и червени са в една група в ШЛ в компанията на Лудогорец. Тогава Реал гази с 3:0 на „Анфилд“ и 1:0 вкъщи, като 3 от четирите попадения са дело на Карим Бензема. Тогава начело на мадридчани е Карло Анчелоти, а на Ливърпул – Брендън Роджърс.

Ощр от категория Анализ