Намери ни
To Top

ЦСКА и Левски в игра на нерви

ЦСКА и Левски ще изиграят втория пролетен дуел помежду си днес от 18:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“.

Този път битката ще е първа среща в полуфинала за Купата на България.

Двубоят дава добра възможност и за двата отбора да презаредят.

Армейците понесоха тежък удар в битката за титлата на Разпети петък след загубата от Лудогорец (2:3).


Сините пък са в серия от три поражения и имат отчаяна нужда от успех за купата.

С оглед позициите на грандовете сините се намират в доста по-тежка ситуация. Докато ЦСКА запазва някакви, макар и минимални шансове за титлата, то на „Герена“ освен за купата няма за какъв друг трофей да се борят.

И така битките за втория по значимост турнир са с ултимативен характер за Левски, а армейците все пак имат още един фронт, на който да воюват.

С оглед на това, че след две седмици предстои реванш за купата, то може да се очаква, че днешният сблъсък ще предложи най-вече тактическо надлъгване между двата гранда и предпазлива игра с малко рискове.

В това отношение сините се чувстват по-комфортно, тъй като Делио Роси често прибягва до по-дефанзивен подход към мачовете. Червените пък обикновено са отборът, който контролира срещите, и ще е интересно да се види как ще влязат в дербито.

ЦСКА е без трима наказани основни футболисти, а за капак още двама останаха извън групата заради контузии. Десподов така и не се възстанови от травмата си в глезена и отпадна от сметките. На последното занимание преди дербито пък контузия получи и Барт, поради което също не попадна сред 18-те на Стамен Белчев.

Така в групата за сблъсъка влязоха двама 17-годишни бранители – Валентин Антов и Никола Борисов.

Червените ще трябва да се оправят също и без наказаните бекове Жеферсон и Манолев и голямата си звезда Каранга. При тяхното отсъствие в отбрана се очаква да се даде шанс на Дюлгеров и Александър Георгиев, а атаката ще бъде водена от колумбиеца Бланко.

Южноамериканецът загатна за добри качества в изявите си дотук и макар да не е голаджия от класата на Каранга, би могъл да се окаже надеждна алтернатива. На мястото на Десподов по десния фланг пък ще стартира ганаецът Едвин Джеси, който постепенно влиза във форма.

В двубоя с Ботев Пд (4:1) Джеси показа интересно взаимодействие с Бланко и тази двойка може да се окаже важна за ЦСКА и днес. По левия фланг пък ще атакува отново Енрике, който играе на високо ниво през пролетта.

Около състава на червените има една дилема – в средата на терена не е изключено да се потърси освежаване и Пинто да седне на пейката, а Раул Лое да е титуляр. Имаше вариант Барт да попадне сред 11-те, но предвид контузията му Чорбаджийски и Бодуров отново ще действат в центъра на защитата.

Стамен Белчев ще изведе армейците за 6-и път във вечното дерби, като дотук балансът му е солиден – 3 победи, 1 равенство и 1 загуба при 10:4 голова разлика. Всичките сблъсъци обаче бяха за първенство, днес предстои първи такъв за купата. А треньорът на Левски Делио Роси се е доказал в кариерата си досега най-вече като турнирен борец.

Като почти всеки италианец той ще се стреми отборът му да не получи гол, пише „Тема спорт”.

Треньорът на Левски няма толкова много проблеми колкото колегата си. Аут от сблъсъка е левият бек Иван Горанов, който ще бъде заместен от португалеца Афонсо Фигейредо. През последната седмица контузия в глезена лекува сънародникът му Филипе Нашименто, затова халфът няма да започне мача.

В отбрана пред Вратаря Митрев ще са още Цветкович, Яблонски и Ейолфсон. Сигурност в полузащитата ще трябва да дава Кали Тиам, който не игра срещу Ботев Пд (0:1). Очаква се до него да е испанецът Гомес. Роман Прохазка, който действа по десния фланг, отново ще има задачата да влиза по-навътре, за да помага в битката в центъра на терена.

Вляво на атаката ще е Паулиньо. Свобода в нападение ще получи Обертан – французинът бе най-деен в състава при визитата на Ботев. А партньор ще му бъде или Серджиу Буш или Станислав Костов. Ако това е румънецът, то сините може и да са без българин сред полевите играчи.

Въпреки че на 25 април ще има реванш, да пазиш козовете си за тогава не е опция. Днес един от двата отбора може да положи основите на път, който да го отведе до трофея. Такъв, какъвто червените не са печелели от 2016-а, а Левски чак от 2007 година.

Ощр от категория Футбол