sportove.net

Ървин Нгапет: Отивам в Казан!

Френската волейболна суперзвезда Ървин Нгапет официално призна, че напуска италианския Азимут (Модена) и от новия сезон ще играе за световния клубен шампион – руския гранд Зенит (Казан). Нгапет направи това в интервю за авторитетния L’Equipe броени часове след загубения мач №1 от полуфиналните плейофи в Италия.

– Всеки ден феновете на Модена си задават един и същ въпрос: Ще бъдете ли в Модена и през следващия сезон? Има слухове, че заминавате за Казан, за да замените Вилфредо Леон…
– Взех решението да напусна, отивам в Казан. По две прости причини: първо, чувствам, че съм направих всичко в Модена.


Изкарах 4 години и половина в отбора, и освен Шампионската лига, спечелих всичко възможно. Усещам, че влязой в някаква рутина и затова ще приключа моя цикъл в Модена. Нещо ми липсва. Имам нужда да видя и опитам нещо ново, за да преоткрия “пламъка” си.

– А втората причина?
– Радостин Стойчев е добър треньор, но не е моят тип треньор. Знаете ли, обсъждали сме това няколко пъти с него. Имали сме чисто човешки разногласия, дори понякога малко груби. Харесва ми да имам свободата да играя моята игра, докато той иска всичко да бъде изпълнявано в рамки. Не съм такъв играч. Той има още 2 години договор с Модена, но аз не мога да продължавам така и затова е по-добре да си тръгна. Говорих с Катя (б.р. Педрини, президентката на Модена). Много е трудно, защото я обичам, както и тя мен, обичам този клуб и неговите фенове, но не мога да кажа не на тази възможност.

– А последните две години от договора ви с Модена?
– Направихме споразумение с Катя, което удовлетворява всички. Приеха напускането ми.

– Зенит е най-добрия клуб в света в момента – три пъти победител в Шампионската лига и настоящ световен клубен шампион. Ще имате ли своята си свобода?
– По време на срещата ми с руските шефове, които знаят какъв играч съм, почувствах, че ще ме оставят достатъчна свобода. След като спрях да имам свободата, която имам с Лоран (б.р. Лоран Тили – селекционерът на Франция) или тази, която имах при Анджело (б.р. Анджело Лоренцети – бившият треньор на Модена) и сравнявайки с момента, да отида на най-доброто място в света е най-доброто нещо, което можеше да ми се случи.

– Усещам вълнението ви в очите…
– Не мога да не отида. Искам да усетя какво е. Да знам дали мога да се наложа в такъв клуб. Това е и заради егото ми. Леон е най-добрият играч в света, спечелил е всичко и сега Зенит ме викат да го заменя: Не можех да каже НЕ. В противен случай това би означавало, че се страхувам.

– Фактът, че треньорът Владимир Алекно говори френски улесни ли избора ви?
– Промени всичко за мен. Той познава френския волейбол (б.р. Алекно играе в Кан (1994-1996) и Тур (1996-2000), след което става треньор на тима (2000-2004)). А сега е в Казан. Откакто играя, те винаги са на финал. За всички играчи Казан е задължителна цел. Щом ми се обадиха, казах да. Можех да избера по-лесното и да отида в Азия (б.а, в Япония), но нямаше да има смисъл.

– Имахте договор за още 2 години с Модена, за колко го напускате? В Казан са свикнали да плащат на звездите си около един милион долара…
– Да кажем, че е някъде там.

– Не сте ли разстроен, че ще се завърнете в Русия след болезнения спомен с Кемерово, където затръшнахте вратата в края на 2013-а?
– Казан не е Кемерово. Градът и клубът са на друго нивп. В Русия другия проблем освен със студа, е пътуването. От Кемерово, в Сибир, бяха необходими три полета да се прибера. Зенит имат частен самолет – отивам и се връщам.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.