Намери ни
To Top

УЕФА с нови промени в Шампионската лига и Лига Европа

Европейската футболна централа УЕФА потвърди влизането в сила на отдавна обявените промени в регулациите на Шампионската лига и Лига Европа, като прибави и някои пресни нововъведения.

Сред тях са четвърта смяна при продължения след редовно време и резервна скамейка от 12 души във финалните мачове от двата евротурнира, вместо досегашните седем.

Последното означава, че групата от 18 футболисти вече ще е от 23-ма за решаващите двубои за титлата. Това ще даде възможност на треньорите да имат по-голям избор в най-важните срещи на техните отбори за сезона.


Въвеждат се и нови начални часове. Повечето двубои в Шампионската лига ще започват в 22:00 часа българско време. По време на груповата фаза обаче две срещи във вторник и две в сряда ще стартират в 19:55 часа. Всички мачове от последния кръг ще се играят по едно и също време.

Срещите в Лига Европа до 1/8-финалната фаза включително ще започват в 19:55 и 22:00 часа. Двубоите от 1/4-финалите, 1/2-финалите и финала ще са с начален час 22:00.

Мачът за Суперкупата на Европа ще стартира по същото време. Тази година той ще се състои на 15 август в Естония.

След груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа всеки отбор ще може да картотекира трима нови играчи.

Отбор, който е печелили три пъти поред Лига Европа, или е вдигал трофея общо пет или повече пъти, ще може да носи специална емблема на екипите си, както е и в Шампионската лига. За следващия сезон такова право ще има единствено Севиля, който е петкратен победител в надпреварата.

Ощр от категория Шампионска лига