Намери ни
To Top

Ганев: Договорът на Иван Петков е обвързан с неговите резултати

Иван Петков бе избран за селекционер на женския национален отбор по волейбол на България. Това стана на УС на БФВолейбол днес, като Иван Петков надделя над другите двама кандидати – Иван Сеферинов и Антонина Зетова с 16:6:0 гласа, от участвалите 22 члена на съвета. Ето какво каза вицепрезидентът на БФВ Любо Ганев за BGvolleyball.com за избора и за договора на новия треньор Иван Петков:

– Разкрийте повече подробности за избора за старши-треньор на жените?
– 2018 година е много важна за женския ни волейбол.


Ако успеем да изпълни поставените задачи – класиране в Лигата на нациите за 2019-а и съответно заемане на 6-8 място на Световното първенство, шансът на женския ни волейбол да добие право на участие на Олимпийските игри през 2020 година се увеличават значително. Затова направихме договора с националния селекционер да бъде за една година. За първи път поставихме фиксирано възнаграждение за изпълнение на задачи и фиксирана сума за премии на треньорите. Това се прави с цел да има стимул. За първи път назначаваме треньор, който има ясна цел да следва определена стратегия, която сме направили и сме защитили пред Министерството на спорта. Целта е класиране на отбора за Олимпийските игри през 2020 година. Затова 2018-а е жизнено важна и ако не успеем в тези задачи, няма да имаме достатъчно точки в световната ранглиста за да имаме право да играем на каквато и да е квалификация за Олимпиадата. За това и за първи път възнаграждението на треньора е обвързано с неговите резултати.

– Какво натежа да се избере Иван Петков?
– Преценихме, че на момента той е най-добре подготвен. От трите кандидатури за поста, основният двубой бе между него и Иван Сеферинов, но с 16:6 гласа избрахме Иван Петков. Смятам, че той работи по една възходяща градация в Марица. Работи правилно и с една сигурност. Затова ще му бъдат подсигурен всички условия, които той ще поиска за подготовка. Същата цел ще поставим и пред самите момичета. Ясно ще им заявим, че ако целите не бъдат изпълнени, през 2019 ще имам млад отбор, нов отбор с тенденция за Олимпиадата 2024.

– Това, че е клубен треньор ще окаже ли влияние?
– Не, няма да попречи. Това не е никакъв проблем. Националната кауза няма как да се обрече от това, че си в някой клуб. Напротив, мисля, че ще спомогне, защото той натрупа доста опит, знаете че Марица изигра много мачове в Шампионска ига. За първи път БФВ поставя директно искане за резултати и ако искаме женския ни тим да се радва на медийно внимание както мъжкия, всичко трябва да мине през постигане на резултати.

Ощр от категория Волейбол