Намери ни
To Top

Експерти предупредиха: Помпаме сметките си за телефон заради голяма глупост! Не го правете това, не си хвърляйте парите на вятъра

Схемата „Обаждане от чужбина” продължава да атакува хиляди хора и да напомпва сметките ни за телефон. Ужилените са десетки, набелязани за жертви – стотици. Проблемът е, че ловките мошеници непрекъснато променят номерата, от които звънят, а институциите и мобилните оператори се оказват безсилни да действат изпреварващо.

Реагират по сигнали, които са нищожни на фона на лавината от оплаквания в социалните мрежи.


Просто кликват. Разчита се, че сме любопитни кой ни звъни? Целта – да се обадим ние. Така всеки се превръща в потенциална мишена. Застраховани няма, защото телекомите не могат да ограничат входящите обаждания. Всеки може да ни потърси отвсякъде.

Коментар дадоха само два от трите мобилни оператора, които работят у нас. Обясняват, че няма как да предоставят данни на когото и да е. Определят като спекулация, че за фалшивите импулсни обаждания се използват платени бази данни на мобилните оператори.

Експерти обясняват, че в тъмната мрежа мошениците се сдобиват с огромни списъци с номера, зареждат ги в софтуер, който започва кратки прозвънявания с надеждата някой да отговори. На случаен принцип. И е изключително трудно да се проследи кой стои зад схемата.

Ощр от категория Акценти