Намери ни
To Top

Швейцария спечели първия в историята отборен старт в алпийските ски

Отборът на Швейцария спечели първия в историята отборен старт в алпийските ски на Олимпийски игри. “Кръстоносците” в състав Денис Файерабенд, Рамон Ценхойцерн, Уенди Холденер и Даниел Юл се наложиха на финала с 3:1 победи над големия си конкурент Австрия.

Финалната битка бе доста вълнуваща, като австрийците първи взеха преднина след по-добро спускане на Катерина Линсбергер в двубоя с Денис Файерабенд. След това обаче Швейцария показа класа и записа три поредни успеха на Ценхойзерн срещу Михаел Мат, на Холденер над Катерина Галхубер и на Юл във финалния сблъсък с Марко Шварц.


Преди това швейцарците отстраниха последователно съставите на Унгария, Германия и Франция, за да стигнат до битката за златото и победата над австрийците, които пък трябваше да се задоволят със сребърните медали.

Бронзовото отличие пък бе спечелено от Норвегия в много оспорван двубой с Франция в малкия финал. Сблъсъкът завърши с 2:2 победи, но скандинавците спечелиха медала заради по-доброто си време при спусканията си.

Алпийски ски, отборен старт:

Финал:

Швейцария – Австрия 3:1

малък финал:

Норвегия – Франция 2:2
(победа за Норвегия по време)

Ски алпийски дисциплини, отборно състезание:
1. Швейцария (Денизе Файерабенд, Рамон Ценхаузерн, Уенди Холденер и Даниел Юле)
2. Австрия (Катарина Лизенбергер, Михаел Мат, Катарина Галхюбер и Марко Шварц)
3. Норвегия (Кристин Лисдал, Себастиан Фос-Солевааг, Нина Хавер-Льосет, Лейф Кристиан Нестволд-Хауген)
4. Франция (Теса Уорли, Алекси Пинтюро, Аделин Бо Мюние, Клемен Ноел).

Ощр от категория Зимни спортове