Намери ни
To Top

Сани Жекова: Много съм щастлива, че участвах във втори финал на Олимпиада

Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова се завърна на родна земя след участието си на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018. Българката записа най-добро представяне от родните олимпийци, нареждайки се на шесто място във финала по сноубордкрос.

„Генерално съм щастлива. Няма какво да си кривя душата.


Отидохме за медал в Пьонгчанг, но беше изключително трудно. В общи линии направихме каквото беше по силите ни с условията, които имахме там. Те бяха предизвикателство за всички ни, но в крайна сметка съм много щастлива, че направих втори финал на олимпийски игри. Това не е малко постижение в моята трудна дисциплина. Благодарна съм”, започна Сани.

„По-скоро през сезона нямахме възможност за голям финал поради изключително лоши обстоятелства чисто в спортна атмосфера. Просто нямах спортен шанс. Имахме много сблъсъци през сезона, но отпадах от големия финал. За сметка на това пък печелих малките”, допълни тя.

„Знам какви са възможностите ми. Абсолютно добре подготвена съм и мога да спечеля всяко едно състезание, но наистина в нашия спорт е въпрос на шанс, късмет и възможност. В моята финална серия имах много сложна ситуации, с които трябваше чисто стратегически да се боря. Знаете, че всичко се случва буквално за минута и половина. Това е много кратко време и именно това е сложността на моя спорт”, каза още Жекова.

„Досега наистина нямах спортната възможност, но тя ще дойде. Имам още три старта до края на сезона. Чувствам се в отлична форма. Така че сега ще продължа с кондиционната си подготовка и се готвя за следващите три Световни купи. В момента съм в много изгодна позиция за победа, защото съм свършила много работа. Мога да карам добре, мога да карам бързо, мога да печеля състезания и наистина е въпрос на шанс и късмет. Не знам дали чисто в емоционален план ще имам сили да продължа още един олимпийски цикъл. Това е много голяма отговорност. Много години, много целенасочена работа. Сега е много рано да говоря за 4 години напред”, допълни тя.

„Не трябва да забравяме от къде идваме. България е много малка и снежните спортове се крепят на амбицията на много малко хора. Една шепа хора сме и не трябва да забравяме, че всеки един от нас и моите колеги, даваме всичко спрямо възможностите, с които разполагаме и трябва да не омаловажаваме и техните резултати. Фактът, че всички ние сме там, значи, че сме успели”, заяви Жекова.

Ощр от категория Спорт