sportove.net

Спортният арбитражен съд отхвърли жалбите на руските спортисти

Състав на Спортния арбитражен съд (КАС) от Керъл Робъртс (Канада), Бернхард Велтен (Швейцария) и Сали Стегал (Австралия), които заседаваха в Южна Корея, напълно отхвърли жалбите на руските спортисти, на които МОК забрани участие на Пьонгчанг 2018 заради нарушение на антидопинговите правила в миналото.

Така 47 руски атлети, сред които известни в зимните спортове имена като Виктор Ан, Антон Шипулин, Сергей Устюгов, Максим Цветков, Александър Легков, Максим Вилегжанин, Александър Третяков, Елена Никитина, Олга Фаткулина и други, няма да участват на стартиращите днес зимни олимпийски игри.

Днес на своето заседание КАС разгледа молбите на 32 спортисти, които не получиха индивидуални покани за участие на Олимпиадата, както и на 13 атлети и двама треньори, които пък получиха пожизнени забрани от МОК.

Генералният секретар на КАС Матийо Риб коментира решението на съда.


Според него критериите, които са накарали МОК да наложи забраните, не могат да се считани за неприемливи, тъй като на руски спортисти е дадена възможност да участват на Пьонгчанг 2018 под неутрален флаг с цел съблюдаване на баланса и интересите на отделни атлети от Русия.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.