Намери ни
To Top

Най-скъпата покупка на Левски обяви целите на клуба

Новият португалски халф на Левски Филипе Нашименто говори пред Sportal.bg и SportalTV в края на подготвителния лагер в Малта. Най-скъпата зимна покупка на „сините“ си постави амбициозни цели, като обяви, че се надява дългогодишната суша без трофей на клуба да приключи през май и през есента 26-кратните шампиони да играят в груповата фаза на един от двата клубни турнира. 23-годишният техничар коментира още какво го е накарало да избере Левски, какво му е казал неговият приятел от ЦСКА-София за дербито.


Именно той се очаква да бъде звездата в зимната селекция на столичани. Спас Русев плати около 200 000 евро на Динамо (Букурещ), като заедно с Асен Букарев се надяват, че са открили новия диригент в халфовата линия на тима.

Нашименто е роден на 7-ми януари 1995 година в Лоурес и е юноша на Бенфика, в чиято академия играе между 2003-а и 2014-а. Филипе има един сезон за Академико Визеу, два за ЧФР Клуж и един полусезон за Динамо (Букурещ), като в Румъния е изиграл 70 мача, 16 от които през есента. Освен това е вкарал девет гола и е асистирал за шест. Последният му мач за Динамо е на 18-и декември срещу Поли Тимишоара.

– Филипе, какви са първите ти впечатления от отбора?
– Много положителни. От това, което видях, разбрах, че имаме много силен състав. Стъпка по стъпка се доближаваме до едно добро ниво. Клубът е много добре организиран, а щабът и играчите са много любезни.

– Разкажи ни как се стигна до трансфера ти в Левски? Всичко около преминаването ти стана много бързо…
– Разбрах, че Левски се интересува от мен само седмица и половина преди преминаването ми. Агентът ми разказа за клуба, за проекта, който има Левски. Бях заинтригуван и след разрешаването на финансовите въпроси между Левски и Динамо, се озовах тук и съм много щастлив от този факт.

– Треньорът ти в Динамо (Букурещ) е опитал всичко, за да те задържи, тъй като си много силен футболист. Вярно ли е, че три дни си го молил да те пусне?

– Благодаря му за хубавите думи. Аз направих много добра подготовка и трябваше да съм титуляр в първия мач с Универисатия Крайова (2:2). Аз се чувствах много добре в Букурещ, но когато чух за предложението на Левски, вече знаех какво искам – да отида в Левски. Треньорът наистина направи всичко, за да ме задържи, говори с шефа на клуба, но всички разбраха колко силно е желанието ми да се присъединя към Левски, където ми харесва много проектът, а също така е отлична възможност за мен. Хубавото е, че и той откликна и ето ме тук.

– Какво знаеше за Левски, преди да разбереш, че „сините“ те искат?
– Всички ми разказваха за новия проект в Левски, че клубът си е поставил амбициозната задача да си върне старата слава, когато е печелил трофеи. Разказаха ми и за невероятните фенове, които са луди по отбора. Когато разбрах за този интерес, веднага пожелах да облека синята фланела.

– В последните дни Левски подписа с още нови играчи. С Ривалдиньо сте играли и в Динамо, но какво знаеш за Фигерейдо и Паулиньо?
– И тримата са много добри играчи и ще бъдат от полза на Левски. За Паулиньо не знаех много, само че е играл в Украйна и е добър играч. През тези три дни тук се вижда, е че е много добър, бърз и техничен. Ривалдиньо е много добър футболист, пази много добре топката, има хубав удар, бележи голове и асистира често. Фигерейдо съм го гледал в Боавища. Той е много комплексен играч, може да го видите по целия терен. Много добър ляв защитник. Тримата са отлични попълнения за Левски.

– А коя е твоята любима позиция в халфовата линия?
– Моята любима позиция е вътре на терена (смее се). Ако трябва да съм сериозен, любими са ми номер 8 и 10. Аз съм атакуващ полузащитник, но нямам проблем и с по-дефанзивни функции. Каквото реши треньорът – ако каже шести номер, ако каже осми, ако каже десети, където ме сложи.

– В Левски ще работиш с много опитен треньор в лицето на Делио Роси. Какво си казахте при първата ви среща? Каза ли ти каква роля на терена ти е отредил?
– Каза ми какво изисква не от мен, но какво изисква от всички играчи и целия отбор. За мен конкретно сподели, че има идея за една позиция, но преди това ще ме изпробва на почти всички позиции в халфовата линия, за да види къде може да съм най-полезен на тима.

– В последните дни изигра два мача с Левски. Какви впечатления ти оставиха новите съотборници?
– Това бяха два приятелски мача, а всички са много уморени, вече месец се готвят и определено краката им тежат вече. Не може да се очаква в тези контроли отборът да показва максимумът от своите възможности, тъй като играчите вече са изморени. Направи ми впечатление, че отборът е добър, като се старае да играе с топката, да атакува, което на мен много ми харесва. Обичам такъв стил и такъв начин на игра. Не мога да отлича отделен играч, но видях добри футболисти, в които има голям потенциал.

– Отзивите за теб в Румъния за представянето ти в последните две години са много положителни. Бързо ли се адаптира към местното първенство и смяташ ли, че наличието вече на доста португалци, а и румънците Рошу и Буш в Левски, ще ти помогне да се адаптираш лесно?

– Разбира се. Страхотно е, че има още трима футболисти, които говорят португалски, както и румънците Рошу и Буш, с които говоря на румънски. Но най-важното е да се адаптирам към стила на игра, който изисква треньора Делио Роси и да започна да показвам най-доброто от себе си. Ако показвам моя футбол, който показвах в Румъния, мисля, че ще бъде добре и за Левски, и за мен.

– Физически доколко си готов?
– С Динамо бяхме в края на подготовката, преди да дойда тук, защото в Румъния първенството започна по-рано. Не съм тренирал само около 5-6 дни около медицинските тестове и подписването, което не беше добре за мен. С идването ми тук започнах подготовка, за да се доближа максимално бързо до оптимална физическо форма, което в момента оценявам на 80-85 процента.

– Спомена за феновете на Левски. Освен луди, те са и много нетърпеливи, тъй като клубът не е печелил нищо от много време. Сега предстои полуфинал за Купата на България с ЦСКА-София, който е на доста точки пред Левски в класирането. Говорите ли си вътре в отбора за това, че сте много близко да зарадвате феновете с трофей след близо десетгодишна пауза?

– Да, говорим си. Тимът има за цел да спечели купата, както и да съкратим разликата от Лудогорец и ЦСКА в борбата за титлата, което е изпълнима цел. Купата е отлична възможност, за да се спечели трофей. Два мача са с ЦСКА, трябва да успеем да победим, а след това идва и финалът. Първенството също не е приключило. Смятам, че ще е успех да играем в групите на Лига Европа или Шампионската лига, ако спечелим първенство. Важно е да спечелим трофей и после да играем в групите през следващия сезон, ще бъде много важно за клуба. Лига Европа изглежда по-лесният вариант.

– Познаваш ли отборите или футболистите на Лудогорец и ЦСКА-София, които са основни конкуренти на Левски?

– Знам, че Лудогорец игра през миналия сезон в Шампионската лига. Притежават много бразилци на високо ниво и имат най-добрите футболисти в България. Те са едни много силен и завършен отбор. В ЦСКА има двама португалци, един от тях дори ми е приятел. Това са два добри, два силни отбора, които се движат добре в първенството, но Левски има добър треньор и добър отбор. С оглед събраните в Левски футболисти, смятам, че ще имаме сили да се преборим и с двата отбора. Приятелят ми от ЦСКА (б.а. най-вероятно става въпрос за Рубен Пинто, който също е минал през Бенфика) ми разказа, че дербито с Левски е страхотно и много емоционално, в което феновете са луди и пълнят трибуните. По време на мача аз нямам приятели, след мача си говорим, но на терена давам 200% от себе си, за да може феновете ни да бъда щастливи след края на двубоя.

– Каква е личната ти цел през пролетния полусезон?
– Винаги казвам, че е най-важно е колективът да печели трофеи. Това ще бъде много важно за мен, а и Левски. Да помогна с голове и асистенции, за да можем да спечелим колкото се може мачове повече. Искам да спечеля трофей, да оставя следа и феновете да запомнят името ми, а аз да ги радвам с представянето си.

– Какъв тип футболист си, с кого би сравнил стила си на игра?
– Аз не обичам да говоря за себе си, но ще се опитам да го сторя. Когато съм на терена се опитвам да организирам играта, обичам играя с топката, имам хубав пас, дълъг пас, харесвам ударите отдалеч. Без топка пък съм доста агресивен, опитвам се да спечеля всеки един дуел. Не мога да се сравня с определен футболист, тъй като имам мой стил. Мога да ви кажа моите идоли. В Португалия обичах легендата на Бенфика и Португалия Руи Коща и Пабло Аймар, с който съм тренирал в Бенфика. Това са двамата ми идоли, ако имам и 5% от техните качества, ще бъда много щастлив, тъй като те са наистина много големи футболисти и много ги уважавам.

– За финал – какво послание ще отправиш към феновете на Левски?
– Моето съобщение за феновете е да дойдат на стадиона и да ни подкрепят, тъй като отборът има нужда от това. Заедно ще сме още по-силни и да постигнем много. Ние, футболистите, ще даваме 200 процента от себе си, за да можем да сме щастливи в края на сезона.

Ощр от категория Футбол