sportove.net

Българските джудисти очакват премии на “Освобождение”

Тази сутрин българските джудисти започнаха участието си в 47-мото изадние на бившия турнир “Освобождение”, който е настоящата Европейска отворена купа. На трибуните в зала “Универсиада” се срещам с водещия ни джудист в кат. до 81 кг Ивайло Иванов, който утре ще участва на 90 кг. С него си говорим за предстоящия турнир, но се оказва, че родните джудисти чакат важни премии именно на това състезание – обещани от ръководството забавени премии за спечелени отличия от 2014 г.


до днес. Ето какво сподели Ивайло Иванов в специално интервю за Sportal.bg малко преди да напусне залата, след като съотборникът му Янислав Герчев получи контузия в първата си среща в категория до 66 кг и беше откаран с линейка в “Пирогов”:

– Иво, спокоен ли си преди първото състезание за годината, имаш ли някакви притеснения?
– Последното състезание беше преди доста време, успях да си почина. Декември започнахме базов лагер за 2018 година, всичко протече нормално. Имахме известни разногласия с федерацията, но смятам, че вече всичко е изгладено. Освен това имаме обещание от президента (б.а. Иван Василев), че ще получим доста дълго забавени премии от 2014 г. до момента на турнира “Освбождение”.

Иначе има притеснение, колкото и опитен да съм вече, да не забравяме, че това е първото ми състезание от доста време насам и самият факт, че е пред родна публика едновременно ме мотивира, защото виждам толкова много хора дошли да ме подкрепят, но и е голяма отговорност да не ги разочаровам.

– Казваш, че имате забавени премии още от 2014 г., не е ли доста дълъг този период на чакане и как се справяте?
– Да, това е доста дълъг период, но за нас парите никога не са били водещи, тъй като ние обичаме този спорт и това е нашият живот. Признанието в очите на хората след успех струва много повече. До момента сме избягвали всякакви конфликти, за да може да вървят гладко нещата между нас и федерацията и подготовката да върви гладко. Но ние също имаме семейства, които разчитат на нас. Когато вляза в магазина, не ме питат какъв медал съм взел на последното състезание, а искат да си платя. За съжаление парите са необходимото зло.

Хубавото е, че имаме обещание, че най-накрая ще си го получим и това ме успокоява, че ще имам някаква сигурност вкъщи и ще мога да се отдам изцяло на тренировките.

– Няма как сега да не те попитам дали не си обмислял да приемеш някое от многобройните предложения да се състезаваш за друга държава?
– Още след Абу Даби доста хора се свързаха с мен и продължават да предлагат оферти, които са доста по-високи от това, което получаваме в България. Но аз искам да остана в България, защото тук съм се родил, тук съм израснал.

– След всички тези неразбории около вас – психически освободен ли ще излезеш за първото си състезание?
– Да! Надявам се от федерацията да бъдат коректни и да се приключи с този въпрос.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.