sportove.net

Аоиама се завръща в елита на сумото

Българинът Даниел Иванов-Аоияма ще се завърне в елита на японското професионално сумо, след като проведе един турнир във втора дивизия “джурю”. “Синята планина” на приключилия в неделя турнир “Хацу башьо” в Токио финишира на трето място с баланс девет победи и шест загуби. Това се оказа достатъчно за връщането на 188-килограмовия борец от Елхово в елитната “макуучи”. От нея изпаднаха 39-годишният ветеран Аминишики, бившият “одзеки” Терунофуджи и 38-годишният Такекадзе.


Техните места ще заемат победителят в “джурю” Мьогирю, Даниел Иванов-Аоияма и Хиденоуми. В края на миналия сезон “Синята планина” контузи десния си глезен по време на ноемврийския турнир “Кюшю башьо” във Фукуока и успя да спечели само три от 11 схватки, а в четири въобще не успя да излезе на дохьото. По този причина Аоияма бе принуден да се подвизава във втора дивизия “джурю”, но бързо извървя своя път към връщането в елита. Миналата година на турнира в Нагоя през юли “Синята планина” имаше отличен шанс да завоюва Купата на Императора, но тя в крайна сметка стана притежание на най-титулувания сумист Хакухо. Даниел Иванов дебютира в “макуучи” във Фукуока през 2011 г.

На турнира в Токио Купата на Императора стана притежание на Точиношин, който стана първият грузинец, печелил най-престижната награда в древния японски спорт. 30-годишният Точиношин приключи с 14 победи и само едно поражение. През март той ще бъде с ранг “секиваке”, а през май ще има възможност да претендира за второто в йерархията звание “одзеки”. Точиношин в Токио избегна срещи с двама велики шампиони – Хакухо се оттегли заради травма след второто си поражение в четвъртия кръг, а Кисеносато – след четвъртата си загуба в турнира. В тяхно отсъствие “йокодзуна” Какурю тръгна с десет поредни победи, но след това загуби четири схватки. Следващият класически турнир то сумо ще се проведе в Осака през март.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.