Намери ни
To Top

Аоиама се завръща в елита на сумото

Българинът Даниел Иванов-Аоияма ще се завърне в елита на японското професионално сумо, след като проведе един турнир във втора дивизия „джурю“. „Синята планина“ на приключилия в неделя турнир „Хацу башьо“ в Токио финишира на трето място с баланс девет победи и шест загуби. Това се оказа достатъчно за връщането на 188-килограмовия борец от Елхово в елитната „макуучи“. От нея изпаднаха 39-годишният ветеран Аминишики, бившият „одзеки“ Терунофуджи и 38-годишният Такекадзе.


Техните места ще заемат победителят в „джурю“ Мьогирю, Даниел Иванов-Аоияма и Хиденоуми. В края на миналия сезон „Синята планина“ контузи десния си глезен по време на ноемврийския турнир „Кюшю башьо“ във Фукуока и успя да спечели само три от 11 схватки, а в четири въобще не успя да излезе на дохьото. По този причина Аоияма бе принуден да се подвизава във втора дивизия „джурю“, но бързо извървя своя път към връщането в елита. Миналата година на турнира в Нагоя през юли „Синята планина“ имаше отличен шанс да завоюва Купата на Императора, но тя в крайна сметка стана притежание на най-титулувания сумист Хакухо. Даниел Иванов дебютира в „макуучи“ във Фукуока през 2011 г.

На турнира в Токио Купата на Императора стана притежание на Точиношин, който стана първият грузинец, печелил най-престижната награда в древния японски спорт. 30-годишният Точиношин приключи с 14 победи и само едно поражение. През март той ще бъде с ранг „секиваке“, а през май ще има възможност да претендира за второто в йерархията звание „одзеки“. Точиношин в Токио избегна срещи с двама велики шампиони – Хакухо се оттегли заради травма след второто си поражение в четвъртия кръг, а Кисеносато – след четвъртата си загуба в турнира. В тяхно отсъствие „йокодзуна“ Какурю тръгна с десет поредни победи, но след това загуби четири схватки. Следващият класически турнир то сумо ще се проведе в Осака през март.

Ощр от категория Бойни Спортове