Намери ни
To Top

Гуардиора записа 500 мача като треньор

Сити се класира на финал в Карабао къп, слаед като оцеля в зрелище на „Аштън Гейт“ Дълго ще се говори за този рейт в Карабао къп, дори много, след като Манчестър Сити излезе на „Уембли“, за да вземе участие във финала на турнира. Бристол Сити отстрани четири елитни клуба, за да стигне до последното стъпало преди последния мач. Червено-шийките винаги ще ценят нощта, в която отстраниха Манчестър Юнайтед на своя „Аштън Гейт“, но успех над гражданите беше извън възможностите на Лий Джонсън и неговите момчета. Мечтата на клуба за първи голям трофей от 109 години завърши, след като възпитаниците на Пеп Гуардиола спечелиха с 3:2 в зрелищен двубой и с общ резултат 5:3 се класираха на финал.


Мечтата завърши, но надеждата за Бристол остава, че през следващия сезон те ще мерят сили с Юнайтед и Сити, но вече във Висшата лига. Това е отбор, който заслужава елитен футбол!

Дори когато всичко изглеждаше загубено, след като гражданите водеха с 2:0 (Сане (43) и Агуеро (49), червеношийките продължиха да се борят. След час игра на „Аштън Гейт“ Бристол изоставаше с 3 гола в общия резултат, но момчетата на Лий Джонсън не се предадоха. Първо Марлон Пак (64), а след това и Аден флинт (90) доведоха нещата до 2:2. Само още едно попадение и щеше да има продължения. Съдията даде в допълнителни минути на редовното време, а „Аштън Гейт“ усещаше чудото. Но Ке-вин де Бройне се разписа в заключителните секунди и прати Сити на „Уембли“. За втори път поред Бристол отстъпи на гражданите в допълнителното време.

В крайна сметка небесносините заслужено са на финал. Те отново го направиха по трудния начин, след като в предишните етапи на турнира отстраниха Уулвърхемптън и Лестър след изпълнение на дузпи. Пеп може и да не е доволен, но първата част от мечтания куадрабъл е много близо. Поводът за Гуардиола бе специален и поради друга причина. Това бе мач номер 500 в неговата треньорска кариера. Тя започна през август 2008 г., когато Барселона се изправи срещу полския Легия в квалификациите на Шампионската лига (4:0). Победата над Бристол бе неговата 65-а начело на Сити от 92 опита. Общо в кариерата си за 500 сблъсъка ка-талунецьт има 368 успеха. 47-годишният специалист постигна 179 от тях с Барса, но най-високият му процент победи е в Байерн -124 от 161 мача (77%). Пеп може и все още да чака първия си трофей със Сити, но той е един от най-украсените наставници в съвременната история – 18. Бившият полузащитник има 3 титли на Испания, 2 Шампионски лиги, 2 Купи на краля, 2 Су-перкупи на Европа и 2 Световни клубни първенства в Барселона. Гуардиола имаше подобен успех и в Байерн – 3 титли от Бундеслигата, 2 Купи на Германия и 1 Световно клубно първенство. Може би Карабао къп ще бъде трофей номер 19 за плешивия естет… Не е изненада, че първите в играчи, които имат най-много мачове под негово ръководство, са от блаугранас. Пеп прекара 4 сезона начело на Барса, а лидер е Меси с 219 срещи. След него са Дани Алвес и Шави. Аржентинският магьосник на каталунците има и най-много голове -211. Това е почти 3 пъти повече от всеки друг, играл под крилото на Пеп. Томас Мклер (79) е втори, а Роберт Левандовски (67) трети.

Ощр от категория Футбол