Намери ни
To Top

Челси разби Брайтън като гост

Брайтън приема Челси в първи двубой от 24-ия кръг на Премиър лийг. Още в третата минута Еден Азар откри резултата. Вилиан удвои в шестата минута, а Азар покачи в 77-ата. Минута преди края Виктор Моузес оформи крайния резултат.


Новото попълнение на лондончани Рос Баркли за първи път попада в групата на Челси, но е оставен на скамейката за началото. Тибо Куртоа отпадна заради контузия, като вместо него на вратата стартира Вилфредо Кабайеро. Това е първи негов мач за „Сините“ в Премиър лийг. Гари Кейхил и Сеск Фабрегас също са контузени, а Педро и Алваро Мората са наказани. Миши Батшуай води атаката на гостите.

Брайтън излиза с петима в отбрана. Конър Голдсън, Соли Марч, Томер Хемед, Езекил Скелото и Маркус Зутнер започват. Новото попълнение Юрген Локадия нямаше как да бъде картотекиран за този двубой, така че не е на разположение на Крис Хютън.

Двубоят започна по превъзходен начин за гостите, които до шестата минута вече водеха с два гола. Първо Моузес проби по десния фланг, след което подаде остро по земя в наказателното поле, Стивънс не успя да изчисти добре и топката стигна до Азар, който стреля от десетина метра – 0:1. Три минути след това лондончани организираха страхотна атака. Канте изпрати топката напред, Азар отклони към Батшуай, който пусна технично към Вилиан. Бразилецът нанесе плътен изстрел от 20 метра – 0:2.

Този резултат обаче не стъписа домакините, които в следващите минути наложиха много силен натиск. В 17-ата минута „чайките“ бяха ощетени, след като Кабайеро препъна Скелото в наказателното поле, но сигнал за дузпа не последва, въпреки че нарушение имаше. Последваха няколко разбърквания пред вратата на Кабайеро, който изглеждаше много несигурен при центриранията от корнери в неговото наказателно поле. В 30-ата минута обаче стражът на Челси спаси отбора си от сигурен гол, след като изби удар с глава от няколко метра на Хемед.

След като поведоха с два гола, шампионите пък започнаха да действат на контраатака и Райън на два пъти се намесваше след удари от далечна дистанция на Бакайоко и Батшуай.

В 35-ата минута Скелото отново настояваше за дузпа след нарушение, извършено срещу него от Бакайоко, който посегна с ръка. Този път обаче решението на Джо Мос да не покаже бялата точка изглеждаше по-скоро правилно.

Брайтън започна по-добре и втората част. В 50-ата минута страхотен удар с глава на Прьопър срещна напречната греда. Девет минути след това Вилиан изпълни много добре пряк свободен удар, но Райън изби с една ръка, след което топката срещна и гредата.

В 67-ата минута Скелото излезе очи в очи с Кабайеро, но не успя да го преодолее.

В последните 13 минути Брайтън се срина, както и в самото началото на срещата, и „чайките“ допуснаха още два гола. Еден Азар проби отляво, продължи да дриблира, оставен необезпокояван от бранителите на Брайтън и стреля в ъгъла – 0:3. Минута преди края Виктор Моузес оформи крайния резултата, след като получи 40-метров пас от Мусонда и премина покрай Райън.

С този успех Челси се измести от третото място Ливърпул, чийто мач от кръга е в понеделник. Лондончани имат 50 точки – колкото и Манчестър Юнайтед. Брайтън е 16-и с 23 пункта.

Ощр от категория Футбол