sportove.net

Ман Сити е най-мощен финансово в света, куп китайски клубове в топ 100

Манчестър Сити е най-мощният финансово клуб в света. Това показва проучване на Soccerex. Английският клуб оглавява класацията с индекс 4,883. Втори е друг клуб от английската Висша лига – Арсенал, който е с 4,559, а на трето място е френският Пари Сен Жермен с 4,128.


Това са единствените три клуба, чийто индекс, наречен FFI (Football Finance Index), е над 4.

Въпросният показател се определя по 5 критерия – общата цена на футболистите, активите на клуба като стадион и тренировъчна база, пари в банката, потенциална инвестиция от собствениците и задълженията. Проучването е изготвено по финансовите доклади на клубовете за сезон 2015/16.

Англия е държавата с най-много клубове в топ 30 – 8, като 6 от тях са в топ 10. САЩ е на второ място с 5 клуба в топ 30. Испания и Германия са с по 4, а Италия – с 3.

Интересното е, че на 4-то място в класацията е китайският Гуанджоу Евъргранде, а причината е потенциалната инвестиция на собствениците, която се оценява на 1,120 млрд. паунда. Топ 5 допълва Тотнъм. В топ 100 има общо 9 китайски клуба, а това е повече от държави като Германия, Франция и Италия.

От Soccerex отделят специално внимание на испанските грандове Реал Мадрид и Барселона, които са съответно на 6-о и 13-о място в класацията. Анализаторите уточняват, че причината да не са на по-предни позиции е начинът на управление с членство и липсата на потенциална инвестиция от собственик. Все пак в анализа се споменава, че ако Реал Мадрид излезе на борсата, финансовата му мощ ще е по-голяма от тази на всеки друг клуб.

“Сега”
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.