Намери ни
To Top

Ван Дайк с мечтан дебют за Ливърпул

Ливърпул победи Евертън с 2:1 на „Анфийлд“ и се класира за четвъртия кръг на турнира за ФА Къп. В герой за червените се превърна холандският бранител Вирджил ван Дайк, който отбеляза победното попадение в дебюта си с екипа на Ливърпул, след като беше привлечен за 75 милиона лири от Саутхамптън.

Преди това за червените откри Джеймс Милнър в 35-ата минута от дузпа. Равенството беше възстановено от Гилфи Сигурдсон след перфектна контраатака в средата на второто полувреме.



Ван Дайк носи победата на Ливърпул в дербито на Мърсисайд за ФА Къп+30

Играта в началните минути беше равностойна, като гостите се опитваха да тормозят отбраната в червено с атаки по фланговете. Постепенно домакините овладяха инициативата и наложиха териториален превес. Отбраната на “карамелите” действаше на сигурно и не допускаше нападателите на Ливърпул в близост до наказателното си поле.

В 24-ата минута се стигна до сериозна опасност пред вратата на Ливърпул, след като отбраната се поколеба. Последва добра атака на Ливърпул, завършила с удар на Милнър, но топката мина встрани от вратата. В 30-ата минута поредната атака на Ливърпул приключи без да бъде отправен изстрел към вратата, след като Фирмино не успя да овладее топката. Три минути по-късно Мане отправи силен, но неточен удар от дистанция. В следващата атака Ливърпул получи право да изпълни дузпа за нарушение срещу Адам Лалана на границата на наказателното поле. С безкомпромисно изпълнение Джеймс Милнър откри резултата.
Ван Дайк носи победата на Ливърпул в дербито на Мърсисайд за ФА Къп+30

В следващите минути се стигна до скандална ситуация, когато Холгейт изблъска в гръб Фирмино и нападателят на Ливърпул се озова сред публиката. Холгейт преди това беше извършил нарушението за дузпа срещу Лалана, което обясни неговият нервен изблик. Учудващо обаче реферът не санкционира по никакъв начин Холгейт за грубата проява срещу Фирмино.

В края на полувремето гостите можеха да получат втори гол, след като Окслейд-Чембърлейн се размина за малко с топката при едно центриране пред вратата.

В 54-ата минута бранителят на Ливърпул Гомес можеше да удвои с удар отблизо с глава, но не уцели вратата. Само минута по-късно и Адам Лалана се озова в стрелкова позиция, след като нахлу от дълбочина, но стреля прибързано и неточно.
Ван Дайк носи победата на Ливърпул в дербито на Мърсисайд за ФА Къп+30

Постепенно атаките на Ливърпул ставаха все по-опасни, а отбраната на “карамелите” започна да се пропуква. В 63-ата Върджил ван Дайк отправи удар с глава, уловен от вратаря на Евертън Пикфорд. В момент, в който изглеждаше, че второто попадение в сметката на Ливърпул е въпрос на време, се случи точно обратното – домакините получиха гол. До него се стигна в 68-ата минута, когато исландският нападател Гилфи Сигурдсон завърши перфектна контраатака, тръгнала след грешка в нападение на домакините.

При това положение Ливърпул сериозно вдигна оборотите до края, за да избегне втори мач. Десет минути преди края Фирмино стреля от въздуха, но топката беше отклонена от Ягиелка пред наказателното поле. Логичното се случи в 84-ата минута, когато дебютиралият с екипа на Ливърпул в този мач холандски защитник Върджил ван Дайк с глава прати топката в мрежата след изпълнение на ъглов удар. До края домакините успяха да опазят преднината си и така се класираха за следващата фаза на надпреварата.

Ощр от категория Футбол