Намери ни
To Top

Фитнес треньорът на Григор за работата си с първата ни ракета

Треньорът по физическа подготовка на Григор Димитров – Себастиан Дюран, даде интересно интервю за TransFaireTV, в което сподели какво е да работи с българина в продължение на 8 години. Французинът е част от екипа на хасковлията от първите му стъпки в професионалния тур, като не е излизал от него въпреки честите смени на главни треньори в щаба му.

Г-н Дюран, как успяхте да подготвите Григор Димитров за финалите в Лондон?
– Едно от най-големите предизвикателства бе да намерим баланса между интензивния край на сезона и възстановяването, знаейки че ще е тежко и от емоционална гледна точка, защото това му е дебютно участие на финалния Мастърс. Беше жизненоважно да му помогнем да не прегори, защото знаехме, че този турнир бе изключително важен за него.


– Бихте ли казали, че той страдаше все повече физически с наближаването на края на турнира?
– Не съвсем. Григор имаше много тежък първи мач, особено емоционално. Първият мач винаги е много специален, дебют, първи подобен турнир, така че той трябваше да се справи с много емоции и стрес. Преодоля го, освободи се и бе невероятен във втория и третия мач с Давид Гофен и Кареньо Буста. Игра фантастично в тези срещи. След това се изправи срещу друг топтенисист – Джак Сок на полуфиналите. Срещата бе насрочена за събота вечер, а Григор имаше възстановителна тренировка и пресконференция и си легна след полунощ, след което игра финала срещу Гофен в неделя. Мога да кажа, че с наближаване към неделния двубой той започваше да изпитва затруднения, така че е радостно, че нямаше още един мач в понеделник. Щеше да го изиграе, но като цяло бе вече изчерпан физически.

– Вече 8 сезона работите с Димитров. Как ще опишете това общо преживяване?
– На всеки пожелавам такива моменти. От осем години имам късмета да съм с него и да споделяме различни моменти – добри и лоши. Работим заедно не само по физическата му подготовка, но и към това той да става по-силен психически. Когато той падна до №40 в ранглистата, не всеки ден беше лесен. После обаче имаше и изключителни моменти като тези в края на годината. Тази година няма друг тенисист, завършил сезона с пет победи над петима представители на Топ 10. Изключително е, много емоционално, фантастично. Това са много позитивни емоции. Надявам се да продължим така.

– Можете ли да споделите любимата си история от Лондон?
– Да, мога. Имаше една нощ в която се включи алармата в хотела, беше около 3:30-4:00 часа сутринта. Всички бяха станали, хора викаха по коридорите да излизаме. Събудих се, забравих си обувките, всичко. Отидох в съседния коридор, където са Кине (Аздине Буснана, физиотерапевтът) и Дани (Валверду), пресякох до стаята на Григор и го видях – сънен и въобще не се притесняваше. Питах го дали да отида да проверя какво се случва, а той каза: „Да, ако има нещо, уведоми ме“, после се обърна и се върна в стаята си. Когато слязох, имаше много хора – Надал, Зверев, Тийм, Сок, всички в 4 сутринта, рошави и питащи какво се случва. След 10 мин. всички се върнаха в стаите си, беше фалшива тревога или технически проблем. Но беше странно да видиш всички така на улицата. На следващия ден всички се бяха справили с инцидента, а Григор не играеше, така че си почина малко повече. Това е по-интересната ми история.

Ощр от категория Тенис