Намери ни
To Top

Ще стигне ли Григор до мечтания финал и топ 3 на света?

Григор Димитров излиза срещу Джак Сок днес от 22:00 часа в „О2 Арена“ в Лондон.

Това няма да е просто по редният мач за българина.

Това е един от най-важните двубои в кариерата му!

Сблъсък между двама дебютанти на финалите на Мастърса на АТР в английската столица, който ще определи кой е по достоен да спори за последната титла в професионалния тенис през 2017 година. И не само.


За хасковлията срещата с 25-годишния американец има и още една допълнителна мотивация за победа – фактът, че той ще завърши под №3 на планетата.

Двубоят се очаква с огромен интерес и неслучайно бе поставен в късната сесия на турнира. Тогава, когато е праймтаймът на телевизиите и всички погледи на феновете на тениса ще бъдат насочени именно към „О2 Арена“.

За сравнение, величието Роджър Федерер, носител на 6 титли от финалния Мастърс и на 19 от Големия шлем, ще трябва да играе в 16:00 часа в другия полуфинал. На практика да подгрее публиката за следващия сблъсък…

Сок успя да си уреди мач с Григор, след като изненадващо за мнозина елиминира Александър Зверев. Американецът, който е под №9 в световната ранглиста, съумя да пречупи съпротивата на 20-годишния вундеркинд от Германия след 6:4, 1:6, 6:4 за близо два часа игра.

Двубоят бе изпълнен с грешки, но Сок бе този, който допусна по-малко в решителните моменти. По този начин той не само елиминира Зверев от уравнението, но отвори и пътя на Григор именно към третото място в ранглистата.

Преди снощната среща на Димитров с Пабло Кареньо Буста (№10) българинът се намираше на 560 точки от германеца.

Успехът над испанеца скъси тази дистанция с 200 пункта, а това е двойно по-малко, отколкото носи победа в полуфинала носи за класацията на АТР.

Допълнителен стимул извън всичко, свързано с мечтан финал и дори титла за Димитров и Сок, е и финансовият, бонус. Победа в полуфинала гарантира минимум 585 хиляди долара от наградния фонд!

И, разбира се, възможността Григор Димитров да дебютира на най-големия финал в кариерата си, при това по всяка вероятност срещу своя идол Федерер.

За целта обаче 26-годишният хасковлия трябва да намери начин да победи Джак Сок. Статистиката сочи, че американецът води с 3:1 успеха в преките сблъсъци с първата ни ракета. Нещо повече, той се намира в серия от три поредни победи, като единствената в посока на българина датира от 2014 година.

На 1/4-финалите в Стокхолм Григор стигна до обрат с 5:7, 6:4, 6:3. Впоследствие обаче двамата се срещнаха на Ролан Гарос и Мастърсите в Канада и Индиън Уелс, като неизменно до победата стигаше Сок.

Време е Димитров да сложи край на тази негативна серия и да вземе поредния скалп на тенисист от Топ 10 през този сезон.

Ощр от категория Анализ