Намери ни
To Top

Българският баскетбол аут от Европа

Българският баскетбол остана без представител в европейските турнири. Това стана факт, след като Лукойл Академик отстъпи със 76:80 на Истанбул ББ пред 100-ина зрители в „Арена Ботевград“. Така шампионите ни вече нямат шанс да прескочат група Е на ФИБА Къп, а последният им двубой – визитата на Клуж на 6 декември, остава протоколен. Студентите се нуждаеха от задължителна победа, при това с 12 точки, за да изпреварят турците, но това остава химера.


След двубоя спортният директор на Лукойл Академик Тодор Стойков призна, че тимът е играл слабо и това е била причината, за да отпадне в тази ранна фаза на турнира. „Играчи с претенции не дават всичко от себе си. Национални състезатели, които имат мачове без кош, играят по 20 минути. Не знам кой коя класа е, но ние сме трета класа. Щом не могат, значи не са за този отбор. Промените са най-лесни, но първо трябва да видим защо не играят така, както трябва. Ако играят така и в България… Тепърва ще преценяваме, нивата е дълга. Целите са ясни. За съжаление ни се искаше нещо повече да направим. Не се оправдавам като други, кой с какъв бюджет е. Реално тази група бе преодолима и отдавам отпадането на слабата ни игра, а не на това, че другите отбори имат по-големи бюджети“, каза пред БНТ след отпадането Тодор Стойков.

Отпадането на тима на Шарон Друкер се приема като провал, предвид, че израелецът дойде с амбиции да вкара отбора в Шампионската лига и да надгради спрямо представянето при Тони Дечев. До момента обаче израелският специалист изпитва сериозни затруднения със свикването с българската действителност. Новопривлеченият гард Дъстин Уеър тепърва ще се нуждае от време, за да покаже доколко ще успее да замени разочаровалия Антъни Рафа, като вчера завърши с 6 точки и 3 асистенции за 17 минути. Кийт Клентън за пореден път бе константа за шампионите с 14 точки и 6 борби, а Божидар Аврамов завърши с 16 точки и 5 асистенции. В самия край при равен резултат той заедно с Асен Великов имаха шанс да донесат успеха на домакините, но пропуснаха под самия кош.

Ощр от категория Баскетбол