Намери ни
To Top

Валверду: Направихме тениса приоритет за Григор

Дани Валверду заяви, че тренировките на Григор Димитров с водача в световната ранглиста и 16-кратен шампион в турнирите от Големия шлем Рафаел Надал (Испания) са помогнали много за израстването на българина.


Валверду влезе в щаба на Димитров пред юли миналата година, когато хасковлията беше 36-и в света и беше в неприятна серия от загуби, а малко повече от година по-късно той вече е утвърден играч от топ 10.

„Григор израсна много на корта и извън него. За това помогнаха и тренировките с Рафаел Надал“, коментира личният треньор на българина. Димитров изкара едноседмични занимания с Надал в Майорка в средата на юли тази година, което двамата направиха отново и месец по-късно.

„Това му даде възможност да се запознае лично с истинския човек и с неговия манталитет. Той видя как Рафа се държи на корта и особено извън него. Това беше една от причините да решим да изкараме малко време с Надал.

Имам добри приятелски отношения с него и вярвах, че всяка минута, която Григор прекара с него, ще му помогне не само като тенисист, но и като човек. Той проследи внимателно личния му живот. А да имаш възможност да научиш нещо от човек като Рафа е много важно“, каза още Валверду.

„Когато започвахме да работим заедно, първата цел беше да направим тениса приоритет за Григор. Позволявахме си някои забавни неща извън корта, но винаги бяхме заедно. Опитвахме се да създадем позитивна атмосфера. За да играеш добре, не може да мислиш за друго“, допълни той.

2017 година е най-силната в кариерата на българина. Той спечели първата си титла от сериите Мастърс, когато триумфира в Синсинати през август, и добави два трофея – от София и Бризбейн. Игра полуфинал в състезанието от Големия шлем в Австралия, а през тази седмица за първи път участва във финалния турнир на осемте най-добри за сезона в Лондон, където вчера стартира с победа.

Димитров в момента заема рекордното в кариерата си шесто място в световната ранглиста, но може дори да се изкачи до третата позиция при титла в британската столица в края на седмицата.

Ощр от категория Тенис