Намери ни
To Top

Димитров със страхотен първи успех на Финалите на АТР!

Григор Димитров постигна една от най-големите победи в кариерата си, след като спечели битката с Доминик Тийм – 6:3, 5:7, 7:5 за два часа и 22 минути игра срещу световния номер 4 Доминик Тийм. Хасковлията демонстрира като цяло по-добра форма на бързия корт в зала “О2 Арена” в Лондон и реално изигра само два слаби гейма, когато бе и пробит от съперника си.
View image on Twitter
View image on Twitter
ATP World Tour ✔@ATPWorldTour
Dimitrov delights on his #NittoATPFinals debut!

The tops Thiem 6-3 5-7 7-5 ➡️ http://bit.ly/2zBZDFm
6:38 PM – Nov 13, 2017
9 9 Replies 193 193 Retweets 537 537 likes
Twitter Ads info and privacy

Той спечели повече от убедително първия сет, когато и първият сервис на австриеца бе с едва 40-процентова успеваемост.


Вторият изглеждаше, че върви към тайбрек, когато Димитров допусна срив от свой начален удар и бе пробит на нула за 1:1 в сетовете. В третия хасковлията два пъти имаше възможност да сервира за крайната победа и се възползва от втория, като отново бе по-солиден под напрежение в ключовите моменти от съперника си.

Така Григор Димитров постигна много важна първа победа в група “Пийт Сампрас” и в следващия си дуел ще се изправи срещу победителя от другия мач Рафаел Надал – Давид Гофен (от 22 часа в понеделник). Българинът отново ще е на корта в сряда от 22 часа.
View image on TwitterView image on Twitter
ATP World Tour ✔@ATPWorldTour
#ThatFeeling when you win your 1st match at the #NittoATPFinals

➡️ http://bit.ly/2zBZDFm
6:46 PM – Nov 13, 2017
4 4 Replies 59 59 Retweets 271 271 likes
Twitter Ads info and privacy

След мача хасковлията сподели, че е бил много нервен, защото е дебютирал на корта в зала „О2 Арена“ в Лондон.

Първи сет

Прекрасен бекхенд-уинър по правата осигури първия гейм на Григор, който спечели без особени проблеми подаването си, въпреки че започна с форхенд в аут по обратния диагонал, а записа и двойна грешка, но все пак поведе с 1:0.

Австриецът бе доста по-колеблив, защото през целия следващ гейм игра на втори сервис, но използваше кик, към който Григор се нуждаеше от малко повече време за ориентация. Впоследствие обаче сбърканият ретур от бекхенд бе заменен от уинър и по-дълбоки ретури, които доведоха до дюс. Двойна грешка на австриеца осигури първи брейкбол за Димитров, но първият вкаран първи сервис от страна на Тийм го отрази. В крайна сметка обаче за повече от 11 минути игра световният номер 4 спаси подаването си и избегна неприятно начало на двубоя.
View image on Twitter
View image on Twitter
ESPN Tenis ✔@ESPNtenis
#TENISxESPN Grigor #Dimitrov y Dominic #Thiem en cancha para abrir el Grupo Pete Sampras del #ATPFinals. Seguilo en vivo por #ESPN y @ESPNPLAY.
4:13 PM – Nov 13, 2017
Replies 13 13 Retweets 32 32 likes
Twitter Ads info and privacy

Григор бе убедителен и сравнително бързо си върна аванса в резултата преди първата почивка в двубоя. Димитров спечели най-красивото разиграване в мача до момента с прекрасна демонстрация на атлетизъм за почти невъзможна топка, която върна с форхенд и после завърши комбинацията с воле на мрежата.

Тийм обаче бе далеч по-убедителен от първо подаване и си спести нервите от предишния гейм – 2:2. Българинът продължи с бързите си подавания, като отново бе разнообразен в стила на сервиса си, но също записа двойна грешка, която пак обаче не се оказа фатална. В първите геймове Григор нямаше никакъв късмет с „ястребовото око“, защото цели три пъти се оказваше, че милиметри разделят бекхендите му по правата от очертанията на корта.

Mikhail @FedexMahindra18
Grigor #Dimitrov has added more pace behind his first delivery and that has payed him rich dividends this year.

In 2016: 113 MPH on average

In 2017: 119 MPH on average#TheDifference
5:07 PM – Nov 13, 2017
Replies 2 2 Retweets 3 3 likes
Twitter Ads info and privacy

Тийм отново влезе в дупка от начален удар и при само 6 вкарани първи сервиси от 22 изпълнени и двойна грешка се стигна до 15-40 в полза на Димитров. Чудесен ретур провокира пресилен форхенд в аут на австриеца и така с първата си спечелена точка от първи сервис на австриеца Григор осъществи пробив – 4:2! Българинът затвърди не без проблеми, тъй като грешка от бекхенд и двойна грешка доведоха до 15-30, но после серия от солидни сервиси свършиха работа за 5:2. Димитров поведе за кратко при 15-30, но после нямаше шанс да се противопостави на убедителното подаване на австриеца – 5:3. Хасковлията продължи да бъде по-агресивен, с по-дълбоки удари и с по-ефективен сервис, при което напълно заслужено затвори първия сет в своя полза – 6:3 за 38 минути.

Втори сет

Григор продължи да бъде колеблив от плосък бекхенд, а Тийм бе по-солиден при първото си подаване и го спечели без проблеми. Хасковлията продължи убедителните си начални удари, макар пак да сбърка от бекхенд, но все пак не позволяваше на Тийм „да се закачи“ – 1:1. За разлика от първия сет, когато австриецът вкара само 40% първи сервис, то той сега бе доста по-безкомпромисен и не позволяваше интрига.
View image on Twitter
View image on Twitter
Jacek Jaszczyk @JJaszczyk
Z Sofii do Brisbane, z Cincinatti do Londynu… Grigor #Dimitrov wspierany przez swoich kibiców. „Grisza, Grisza, Grisza…“ woła londyńska Arena. Dominic #Thiem wciąż walczy! #ATPFinals #ATPWorldTourFinals #NittoATPFinals #ATP
5:16 PM – Nov 13, 2017 · London, England
1 1 Reply 4 4 Retweets 5 5 likes
Twitter Ads info and privacy

Тийм повиши нивото си и на посрещане и за първи път в мача при 2:1 в своя полза успя да провокира дюс при сервис на Григор, и то печелейки по-дългите разигравания на корта. В крайна сметка обаче Димитров го притисна от начален удар в решителния момент и не се стигна дори до брейкбол – 2:2. Въпреки че Тийм взимаше по-рано топките и това му носеше успех в сета, то той оставаше безпомощен винаги когато българинът с подсечен форхенд пращаше кълбото в неговата половина. Въпреки това, все пак, австриецът продължаваше да печели по-лесно подаванията си.

Григор – Тийм+36

При 0-30 Григор реши да рискува с бекхенда и сменяйки посоката по правата, записа може би най-красивия си уинър в срещата. След това въпреки напрежението, хасковлията взе правилното решение да изпълни отлично сервис в тялото на Тийм, с което го изненада – 30-30. Двойна грешка (четвърта) обаче пак доведе подаването до дюс, но Димитров разходи противника си и с форхенд-уинър по обратния диагонал предотврати стигането до брейкбол. Впоследствие Григор удържа за втори пореден път с известни проблеми – 3:3. Тийм оставаше непоколебим и с поведението си подсказваше, че е напълно възможно да се стигне до тайбрек, при положение дори, че той изглеждаше по-близо до пробива.

Григор се възползва от новите топки и спечели най-накрая по-убедително свое подаване, за да изравни също доста бързо на 4:4. Тийм обаче не показваше признаци на разколебаване и запази бързото темпо на трупане на геймове на сметката си – 4:5. Димитров отговори по прекрасен начин с най-безкомпромисния си сервис-гейм, в който откровено надигра опонента си по всички показатели.

Григор – Тийм+36

Третата двойна грешка и неспособността на Тийм да се справя с бекхенд-слайса на Григор доведоха до брейкбол за българина, но впоследствие австриецът с чудесна комбинация стигна до дюс. После два отлични сервиса свършиха работа за 6:5 – за съжаление Димитров просто нямаше как да се възползва от първата в сета възможност за пробив.

Григор изпадна в голяма беда при 0-40, след като загуби три разигравания от основната линия, при което статистиката набъбна на 21-11 такива спечелени точки от страна на Тийм. Димитров прати кълбото в аут по правата от форхенд от неудобна позиция и допусна пробив на нула – 5:7 за 51 минути и общо час и 30 игра.

Трети сет

Двамата набързо размениха по един сервис-гейм, като това бе по-положително за Григор, у когото имаше разочарование от нелепо изпуснатия втори сет. Австриецът остана солиден и при второто си подаване за сета – 2:1. Григор обаче не играеше сякаш все още съжалява за допуснатия пробив и отново бе разнообразен в отиграванията си на свое подаване, като продължи надлъгването и пак възстанови статуквото – 2:2.

Вторият сервис на Тийм също бе впечатляващ, но той не се възползваше от новите топки, защото не вкарваше първото си подаване. Григор обаче не можа да материализира двата си шанса за пробив, тъй като именно в края на гейма австриецът реши да поправи мерника си и бе безмилостен, повеждайки отново с 3:2. Хасковлията пак демонстрира прекрасния си арсенал и с разнообразен подбор от удари направи 3:3. За втори пореден път Григор стигна до 15-40, този път дори „ястребовото око“ отсъди в негова полза, а в решителният момент страхотен ретур и след това изключително технично воле до мрежата най-накрая донесе желаното предимство – 4:3.

Григор защити сервиса си и затвърди пробива, въпреки че това стана по-нервно от очакваното, защото на два пъти мрежата помогна на Тийм и той поведе с 0-30, но все пак Димитров бе непоколебим – 5:3. Австриецът с две прекрасни изпълнения от форхенд по обратния диагонал неутрализира опитите на Григор да приключи по-рано двубоя и все пак го вкара в десети гейм.

Димитров отново не можа да приключи мача, когато имаше най-добра възможност за това, като Тийм с голяма доза късмет и помощ от мрежата стигна до пробив за 5:5. Австриецът обаче собственоръчно осигури рибрейк на Григор, и то на нула, и то с две поредни двойни грешки – 5:6.

Григор – Тийм+36

За съжаление, въпреки че Григор стигна до два мачбола само с изпълнение на сервис и без игра, се стигна до дюс след грешки на хасковлията и после вече той провокира съперника да извади топката в аут при дълго разиграване от основната линия – гейм, сет и мач за Димитров и победа с 6:3, 5:7, 7:5 за 2 часа и 22 минути игра.

Ощр от категория Тенис