sportove.net

Федерер: От тук нататък няма връщане назад

Роджър Федерер започна успешно участието си на Финалите на ATP в Лондон. Швейцарецът победи Джак Сок с 6:4, 7:6(4) в мача на откриването. Той получи страхотно посрещане от английската публика при завръщането на турнира на най-добрите осем. След двубоя той коментира, че е доволен от състоянието си и след този мач “продължавам напред с пълна сила”.


“Всички ще започнат да играят по-добре с всеки изминал мач. Не може да очакваш да играеш най-добрия си тенис в първия двубой. По-важно беше да контролирам мача, а ние имахме тактически план. Понякога на старта планът се проваля и искаш само да сервираш добре. Първо се концентрираш върху това, след това се опитваш да вкарваш ретурите”, коментира Роджър.

Рекордьорът по титли от Големия шлем си даде известна почивка, след като спечели турнира в Базел, но тя не се е отразила на формата му: “Честно казано, отне ми доста време да се възстановя. Миналата седмица беше бавна за мен. Освен благотворителния мач с Анди Мъри не правих нещо друго и тази седмица. Към края на седмицата вдигнах темпото и започнах да тренирам по-интензино. Доволен съм, че днес имах енергия. Радвам се, че след тази почивка се чувствам така. Сега вече съм в турнира, няма връщане назад и продължавам напред с пълна сила.”

Федерер бе попитан дали съжалява, че битката за първото място в света не се решава в Лондон, но той заяви, че се радва за Надал. “Рафа беше по-добър през годината. Той игра повече турнири, имаше много успехи. Не съжалявам, че тук не се боря за първото място. На моята възраст това или идва, или не идва. Той имаше повече сили от мен. Аз не можах да играя толкова, колкото исках. Единственото ми съжаление е, че исках да се боря за върха около Монреал, Синсинати и US Open. Нещата бързо приключиха, след като той спечели в Ню Йорк. Той го заслужава. Радвам се, че това приключи, за да не говорим за тази битка сега, по време на турнира”, сподели швейцарецът.

Роджър коментира и изказване на Надал, който заяви, че не е печелил титлата на Финалите на ATP, защото турнирът никога не се е играл на клей. Той бе попитан дали това е честно. “Честно”. Не съм сигурен, че това е подходящата дума. Мисля, че е честно да бъде на закрито. Няма Мастърс на трева. Има един на закрито – Париж. Така че, мисля, че турнирите на закрито също имат своето място. Може ли да се играе на клей от време на време? Да, може би. Въпрос на дискусии е. Не мисля, че по това време на годината е за клей”, завърши той с усмивка.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.