Намери ни
To Top

Григор не издържа на бомбардировката на Иснър

Григор Димитров загуби от Джон Иснър с 1:2 сета (6:7(10), 7:5, 6:7(3)) в изключително напрегнат двубой от Мастърса в Париж, който е от категория 1000.

Така американецът се класира за четвъртфиналите на турнира, където ще срещне Хуан Мартин Дел Потро. Гришо можеше да реши двубоя в своя полза при 5:3 в третия сет, който се оказа пагубен.

Срещата с 208-сантиметровият американски гигант не бе най-красивата в историята на тениса.


Сервисът на Иснър вървеше и на Григор му бе трудно да се напасне в началото на мача. Постепенно стигаше все по-често до точки за пробив, но и Иснър стигна до такъв в третия сет, който се оказа ключов

Иснър взе изключително бързо първия гейм в срещата след последователни 4 силни сервиса. Гришо отвърна също с убедително сервиране, но логично при неговото подаване разиграванията бяха по-дълги.

В първите 3 сервис гейма на американеца Гришо взе едва едно разиграване. В шестия гейм българинът за първи път изпита по-сериозни проблеми. Той изоставаше с 15:30, но се добра до равенство. В него след ас и грешка на съперника успя да изравни геймовете – 3:3.

В следващия гейм Григор заигра стархотно. Той заби 3 впечатляващи уинъра и стигна до точка за пробив при 40:30. Първите сервиси на Иснър започнаха да не влизат, но при силен втори в тялото на съперника, американецът се измъкна и стигна до равенство. В крайна сметка отново поведе в геймовете, но се виждаше, че пробивът се пече.

В последвалия гейм и Иснър стигна до първата си точка за пробив. Два аса на Гришо обаче го измъкнаха за 4:4.

Това не смути американеца и той взе подаването си отново на нула. Неговият съперник направи същото и двамата сякаш безмълвно се бяха договорили за тайбрек.

Тогава обаче Гришо показа пределна концентрация и стигна до нова точка за пробив като на няколко пъти наказа излизания на мрежата на своя съперник. Иснър обаче отново се измъкна.

В крайна сметка логично се стигна до тайбрек. За жалост при 3:3 Иснър направи мини пробив, а добрите му сервиси се завърнаха с пълна сила. За щастие Иснър се огъна при 6:5 в своя полза и допусна изравняване. Никой от двамата не искаше да сдава първия сет. В крайна сметка Иснър излезе с по-здрави нерви и затвори тайбрека с 12:10 точки.

Григор започна втория сет с лесен сервис гейм. В последствие стигна до 2 последователни точки за пробив, които отново бяха неутрализирани от американеца. Изглеждаше, че когато е под напрежение, той не трепва.

Сетът вървеше последователно и нито един от двамата не затрудни със своите ретури – ако изобщо се стигаше до такива. Иснър обаче беше по-концентрираният на корта и традиционно по-лесно взимаше подаванията си.

Ужесточеното и роботизирано блъскане на топката продължаваше в пълна сила и пробив изглеждаше немислим.

Все пак от време на време Гришо събуждаше публиката в Париж с красиви удари като един в 10-ия гейм. Той обаче се оказа единствената му точка в подаването на американеца и логично се стигна до 5:5.

При 6:5 в своя полза обаче Гришо натисна здраво и стигна до точка за пробив. Иснър обаче отново се спаси след инфарктно разиграване за 40:40. Американецът не пропускаше нищо със своя размах на мрежата. След това обаче сгреши от основната линия и даде възможност на българина. Двойна грешка означаваше, че мачът влиза в трети сет – 7:5 за Григор.

В началото на решаващият сет Гришо пропиля нова точка за пробив, но личеше доза умора в неговия съперник. Това бе логично, тъй като мачът влизаше в 3-ия си час.

При 2:1 и сервис на Иснър Гришо отново стигна до точна за пробив. И американецът пак не поддаде. Тактиката му сервис мрежа рядко беше наказвана от българина и мачът вървеше гейм за гейм.

Сякаш изглеждаше, че неизбежното ще се случи при 3:2 за Григор. След серия от уинъри той стигна до последователни две точки за пробив, но Иснър спаси и двете. След равенството Григор получи нов шанс и го реализира с фантастичен бекхенд по правата – 4:2.

Тук някъде стана ясно, че първата ни ракета държи победата в ръцете си. След нов лесен сервис гейм оставаше само да стане ясен крайният резултат.

Противно на всякаква логика Иснър се събуди и стигна до пробив за 4:5 след няколко красиви изпълнения.

След нова серия бомбастични сервиси Иснър се докопа до тайбрек и всичко трябваше да се реши там.

В него Иснър започна с мини пробив, а качеството на тениса се покачи като за финал. Гришо върна пробива след като размина съперника си, който бе излязал на мрежата. След това обаче американецът взе всички точки до края на тайбрека и го затвори със 7:3.

Ощр от категория Тенис