Намери ни
To Top

Каранга: Давам всичко от себе си за тази фланелка

Голмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга даде интервю пред Блиц. Бразилецът има 12 гола в 13 мача и се преръвна в голямата звезда на „червените“. Нападателят заяви, че колебливото представяне напоследък трябва да даде повече увереност на тима, за да се бори за титлата през този сезон.

Публикуваме интервюто на Фернандо Каранга с известни съкращения.


Фернандо, усети ли какво е напрежението да си в ЦСКА? Публиката иска всеки мач победа и не се радва особено много на равния резултат?

– Разбира се, знаем какво е да се играе с такава публика като на ЦСКА. Напрежение ли?! Това ми харесва. Когато виждам, че феновете са зад нас и ни подкрепят, се опитвам да давам не 100%, а 120% от себе си.

Има и друго обичайно за българските агитки – с няколко гола може да се превърнеш в герой, но няма да ти простят, ако не играеш добре?

-Да, много си прав. Има моменти, в които не играем особено добре, в други мачове пък се получава. Но това за привържениците – навсякъде е така. Аз вече натрупах доста опит и знам, че навсякъде публиката иска победи.

Знаеше ли нещо, преди да дойдеш в ЦСКА? Чувал ли си за Христо Стоичков или за други легенди, които са играли в този отбор?

– Да, разбрах за него. Чувал съм само добри неща.

Кой те привлече в ЦСКА, лесно ли прие офертата да дойдеш в България?

– ЦСКА ме следи отдавна. През 2012 година Стойчо Стоилов беше в Бразилия и още тогава имахме контакти. Но трансфер не се получи, тогава играх в друг отбор. Бях много млад, не успяхме да се разберем. От ЦСКА обаче ме потърсиха тази година. Мисля, че всичко се получи както трябва. Приех офертата на ЦСКА и съм много доволен, че съм тук.

Записахте три поредни равенства в първенството. Това може ли да ви откаже да преследвате шампионската титла?

– Разбира се, че не. Ние ще работим още по-здраво. Преди тези три равенства бяхме свикнали само да побеждаваме. Тези колебливи резултати трябва да ни дадат още увереност, трябва да се върнем на победния и верен път, който ще ни доведе до първото място в първенството.

Предстои ви мач със Славия, а след това гостуване на Лудогорец. Феновете очакват мача в Разград, защото той може да реши много неща.

– Очакваме с нетърпение гостуването ни на Лудогорец. Но преди това също имаме важен двубой, който не бива да забравяме и подценяваме. И в Лудогорец, и в ЦСКА играят футболисти с големи качества. Когато такива отбори се срещнат на терена, феновете трябва да се радват. Със сигурност ще се получи хубаво дерби.

Имаше ли моменти в детството ти, когато е било трудно на теб и родителите ти? Имало ли е моменти, в които не е имало с какво да се храните, например?

– Не мога да кажа, че ми е било много трудно като малък. Но естествено, че имаше и трудни моменти, каквито изпитват голяма част от бразилците. Сега съм благодарен на Господ, че ми даде футбола, за да мога да живея по-спокойно – моето семейство също. Както и родителите ми. Благодарен съм, че животът ми се промени така, че да мога да помагам на всички около мен. На майка ми и на баща ми – също.

Какво щеше да правиш, ако не бе избрал футбола?

– Когато бях малък, помагах на баща ми – той беше строител. Сто процента, ако не бях футболист, щях да съм по някой места с баща ми и да му помагам в строителството.

Знаеш ли коя е Дилма Русеф?

– Да, бившият президент на Бразилия. О, булгаро, булгаро (б.р. – изрича го на развален български). Знам, че е от българско семейство.

Докъде се простират мечтите ти, какво искаш да постигнеш във футбола и живота?

-Мечтите ми стигат до там, докъдето каже Бог. Щом той ми дава сила, ще отида там, където той ме отведе.

Името ти е много дълго. Какво означава Каранга?

-Не си спомням много добре, но когато бях малък, мой братовчед започна да ми казва Каранга, Каранга, докато ритахме по улиците. В Бразилия така се казва на някоя бърза кола. И до днес това ми остана, всички ми казват Фернандо Каранга…

Ощр от категория Футбол