Намери ни
To Top

WADA започва разследване за допинг в Китай

Международната антидопингова агенция (WADA) ще разгледа твърденията на телевизия ARD, че китайските спортисти са употребявали систематично забранени стимуланти през 80-те и 90-те години.

Германците са се сдобили с информацията лично от бившия физиотерапевт Инсян Сюе, която е работила в отбори в различни дисциплини, а сега търси политическо убежище в Германия заедно със сина си. 79-годишната Сюе твърди, че близо 10 хиляди спортисти са се състезавали с допинг, като най-младите от тях са били на 11-годишна възраст.

„Всеки човек, който беше против систематичната употреба на допинг, беше считан за опасен за страната.


А всеки, който по някакъв начин е застрашил страната, сега е в затвора“, добави Сюе, която е загубила мястото си в националния отбор по гимнастика, след като е отказала да третира състезател с допинг преди олимпиадата в Сеул през 1988 г.

Сюе търси политическо убежище, защото не се чувства в безопасност в своя дом от 2012 година насам, когато за първи път си позволи да говори открито за употреба на допинг.

„През 80-те и 90-те години китайските спортисти от националните отбори употребяваха систематично допинг. Медалите са спечелени по този начин – златните, сребърните и бронзовите. Всички отличия, спечелени на международно ниво, трябва да бъдат отнети“, каза още тя.

От WADA обясниха, че ще проверят „дали е възможно подобна схема да съществува десетилетия наред“.

Ощр от категория Спорт