Намери ни
To Top

Добруджа се цели във финал в края на сезона

„В залата трябва да влизаш подготвен и с мисъл да се развиваш и да вървиш нагоре. Разбира се, в края на годината искаме да сме на финал, но прекалено е рано да говорим“, заяви капитанът на Волейболен клуб Добруджа 07 Димитър Маринков по повод амбициите на тима в предстоящия сезон на Суперлигата, предаде репортер на БГНЕС.

Маринков призна, че силите в шампионата са много изравнени, но носителите на Купата на България ще гонят финал в края на сезона. „Настроенията в отбора, както всяка година, положителни, заредени сме много добре, искаме да работим, искаме да се развиваме.


Който не го иска, няма място в залата. В залата трябва да влизаш подготвен и с мисъл да се развиваш и да вървиш нагоре. Разбира се, в края на годината искаме да сме на финал, но прекалено е рано да говорим. Тази година наистина силите са доста изравнени. Отдавна не съм виждал толкова много отбори да са с толкова изравнени сили. Поне първите осем отбора, според мен всеки може да победи всеки. Може би ще има много изненади и се очертава много интересно първенство. Наистина не мога да дам прогноза какво може да се случи, прекалено е рано“, коментира той.

Наставникът на Добруджа Петър Пенев сподели, че ще се залага основно на ядрото от играчи от миналите сезони, както и юноши на клуба. „Нашата подготовка стартира като една от последните за всички водещи отбори в България. Може би само Монтана са в същите срокове като нас. Всеки треньор знае, че четири седмици не са достатъчни за подготовка за целите, които сме си поставили. В крайна сметка през тези четири седмици ние успяхме да свършим толкова работа, колкото да ни е полезна в турнира, който изиграхме в Сърбия, мача за Суперкупата с Нефтохимик и за първите два кръга. Разбира се, ако имахме още две седмици за подготовка, щяхме да имаме по-добро представяне в мача за Суперкупата и в първия кръг срещу Нефтохимик. От гледна точка на селекцията, тази година ръководството реши да не инвестира в много състезатели, искахме да продължим работата си с ядрото от миналата година и от предходните години, когато тези състезатели направиха златните години на Добруджа, с шампионска титла и Купа на България. Към тях добавихме млади момчета от школата на Добруджа и едно ново попълнение – Кирил Меретев, който беше в Щатите като студент и се завърна в България“, обясни Пенев.

„В България е всеизвестно, че за да държиш ниво в даден спорт, трябва да имаш солидна финансова подкрепа – от бизнеса, от общината, може би и от спортния тотализатор, който още не се е намесил в българския волейбол. Така че ако нашата идея за развитие на Добруджа бъде само в чисто спортно-технически план, без никаква подкрепа от местния бизнес и от Общината, мисля, че не може да се задържи ниво. Слава Богу, ние имаме и от двете страни подкрепа и тези хора, докато са зад нас, ние винаги можем да държим ниво, по простата причина, че ние можем да си позволим състезатели, които са на едно много по-високо ниво, които имат амбиции да се развиват в чужбина и в националния отбор. В този мащаб можем да гледаме спокойно за бъдещето на ВК Добруджа“, допълни той.

„Има доста окомплектовани отбори, виждаме нови състезателите в българското първенство от чужбина, несъмнено те ще повишат нивото. Вижда се, че дори и нашите състезатели, които за поредна година се състезават тук, натрупват опит и излизат, играят в евротурнири, Шампионска лига, така че това със сигурност ще повиши нивото и интереса. Дай Боже, да бъде така и ние да предизвикаме с нашите изяви интерес и в бизнеса“, каза още треньорът на Добруджа.

Ощр от категория Волейбол