sportove.net

Лудогорец в топ 10 на Европа за най-много чужденци в състава

Кипърският Аполон (Лимасол) е отборът в Европа, който използва най-много чужденци. В 98.9 процента от времето в мачовете от началото на сезона до момента за този отбор са играли чужденци, показва поредното изследване на Футболната обсерватория CIES.

Изследването е върху отборите от първите 31 държави в ранглистата на УЕФА, а българският шампион Лудогорец (Разград) е единственият наш представител. Разградчани заемат 10-о място в ранглистата с 86.


7 процента,

Под чужденци се възприемат всички футболисти, които са продукт на друга футболна асоциация, без значение дали става дума за Европейски граждани или не. Само три отбора от всичките 466 изследвани клуба не са използвали на терена нито един легионер. Това са украинските Олександрия и Верес Ривно, както и финландският ХИФК Хелзинки, в момента обаче на предпоследното 11-о място в местната елитна дивизия.

Най-много легионери играят в кипърското първенство или 80.2 процента от времето, а най-малко в Сърбия- едва 15 процента. От отборите от топ 5 първенствата в Европа на първо място по този показател е Челси с 90.4 процента, а общото им класиране е 5-о място.

Първите три отбора са от кипърското първенство: Аполон Лимасол с 98.9 процента, следван от Анортозис (Фамагуста) с 95.3 и АЕК Ларнака с 91.5. След тях е Галатасарай с 90.6. Любопитното е, че супер-богаташите от Пари Сен Жермен са чак на 76-о място и при тях игровите минути за чужденците са 65.4 процента.


Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.