Намери ни
To Top

Григор пречупи Баутиста Агут и е на 1/2-финал

Първата ни ракета Григор Димитров се класира на полуфиналите на турнира от категорията ATP 500 в Пекин. Поставеният под №3 българин надделя в три сета над испанеца Роберто Баутиста Агут в мач от 1/4-финалите със 7:6 (5), 4:6, 6:2. В следващата фаза съперник на Димитров ще бъде победителят от двубоя между Рафаел Надал и Джон Иснър.

Това бе втора победа от три мача за 26-годишния хасковлия срещу Баутиста Агут.


През 2013 година двамата се срещнаха отново в Пекин и испанецът спечели с 6:4, 6:2. През 2014 година Димитров надигра испанеца с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4 на 1/8-финалите на Australian Open.

Още в откриващото подаване на съперника си Григор имаше берйкпойнт при 30:40, но късметът бе на страната на испанеца, след като топката коварно се отклони от мрежата и неспасяемо тупна в полето на българина след форхенд на поставения под №5 Баутиста Агут. По-рано в гейма Баутиста Агут спечели точка по абсолютно същия начин. В крайна сметка, испанецът взе подаването си с помощта на два хубави сервиса след 40:40.

Димитров взе относително лесно първия си сервис-гейм в двубоя, а след това испанецът без особени трудности си върна водачеството в резултата – 2:1. Хасковлията с лекота изравни за 2:2, а в петия гейм притисна противника си и при 15:40 се сдоби с две поредни точки за пробив. Първата отиде на вятъра след ретур в аут, но при вотрата се получи дълго разиграване, което завърши с бекхенд в мрежата на испанеца и първият пробив в срещата бе факт.

За съжаление пробивът веднага бе върнат от испанеца, въпреки че шестият гейм започна отлично за Димитров – с 30:0. Топка на линията помогна на Баутиста Агут да изравни за 30:30, а след това испанецът се сдоби и с първата си точка за пробив в мача. Последва разиграване, при което за трети път от началото на срещата топката тупна неспасяемо в полето на Григор, след като се отклони от мрежата след удар на испанеца и това означаваше 3:3.

В седмия гейм Григор пропусна чудесен шанс за нов пробив. Баутиста Агут губеше с 15:40 и продължаваше да сервира колебливо, но взе 4 поредни точки и поведе в резултата.

В следващите минути двамата печелеха лесно геймовете, в които притежаваха началния удар и логично се стигна до тайбрек. Подобно на целия сет и тайбрекът бе много оспорван, като в него Баутиста Агут демонстрира умението си да се спасява от наглед невъзможни ситуации. Испанецът реализира първия мини-пробив в тайбрека – при 1:1. Григор обаче отговори с два поредни мини-пробива и съумя да поведе с 4:2, а след това с 5:3. Баутиста Агут изравни за 5:5, но с ас Димитров се сдоби със сетбол. Последва разиграване, което завърши с намесата на системата за видеоповторения “Ястребово око” и точката трябваше да бъде преиграна. Преиграването завърши с успех за хасковлията и след гладиаторска битка той взе първия сет.

В четвъртия гейм на втория сет Димитров имаше точка за пробив, но не се възползва, след като форхендът му се спря в мрежата. Испанецът успя да измъкне подаването си за 2:2, но Григор сервираше отлично в тези минути и с гейм на нула поведе с 3:2.

При 3:3 Григор за първи път от доста време имаше труден сервис-гейм и твърде лесно позволи на съперника си да го пробие. При 30:30 едно дълго разиграване завърши със странна грешка от форхенд на Димитров, а веднага след това българинът направи и двойна грешка.

Баутиста Агут измъкна трудно подаването си в осмия гейм, в който изоставаше с 0:30. Донякъде и със съдействието на поразколебания Димитров, испанецът направи много важна крачка към изравняването на резултата в сетовете и поведе с 5:3. Григор взе лесно следващото си подаване, но Баутиста Агут не трепна, когато трябваше да сервира за сета и вкара мача в решаваща трета част.

В третия гейм на третия сет Григор измъкна много труден сервис-гейм от 15:40 и поведе с 2:1. Веднага след това Григор успя да притисне съперника си, който не издържа на напрежението и при 0:40 изкара топката в аут – пробив за Димитров. Григор загуби първата точка при следващото си подаване, но взе гейма на 30 и увеличи преднината си в резултата на 4:1. При 5:2 Баутиста Агут сервираше за оставане в двубоя и изостана с 15:40 в резултата. Той отрази първия мачбол, но при втория Григор го излъга след страхотно разиграване и премина в следващата фаза на състезанието, в което през миналата година достигна до финала.

Ощр от категория Тенис