Намери ни
To Top

Ювентус загуби първи точки в луд мач

Шампионът на Италия Ювентус загуби първи точки от началото на сезона в Серия „А“. „Бианконерите“ завършиха 2:2 с Аталанта в Бергамо в мач от 7-ия кръг. Това равенство сложи край на серията на „Старата госпожа“ от 6 поредни победи. Така единственият отбор без загубена точка от началото на шампионата остава Наполи – 7 победи от 7 срещи (21 точки).


Ювентус е с 2 точки по-малко от лидера Наполи, а с равни точки с Юве е и Интер. Аталанта е на 11-а позиция с 9 точки.

Федерико Бернардески даде аванс на „бианконерите“ в резултата в 21-ата минута с първия си гол за клуба, а само три минути след това Гонсало Игуаин бе точен за 0:2. Матия Калдара бе точен за 1:2 в 31-ата минута. Любопитно за отбелязване е, че 23-годишният защитник Калдара е собственост на Ювентус и играе в Аталанта под наем от торинци. В 67-ата минута Браян Кристанте бе точен за 2:2.

Двубоят ще се запомни и със спорните моменти, които го съпътстваха. През второто полувреме първо бе отменен гол на Марио Манджукич за Ювентус при резултат 1:2, а при 2:2 в 84-ата минута Пауло Дибала пропусна дузпа, чието отсъждане изглеждаше доста спорно – за игра с ръка (или дълго рамо?) на Андреа Петаня след изстрел от фаул на Дибала.

Игуаин можеше да даде преднина на “Старата госпожа” в резултата още в15-ата минута, когато получи топката в наказателното поле и стреля от движение, но право във вратаря.

В 21-ата минута грешка на вратаря Етрит Бериша доведе до първия гол във вратата на Аталанта. Блес Матюиди стреля от движение извън наказателното поле, Бериша изби, но по начин, който на практика подари топката на бързо ориентиралия се в ситуацията Федерико Бернардески и получилият шанс да започне от първата минута бивш играч на Фиорентина не пропусна да изведе торинци напред в резултата с добавка.

Само три минути по-късно прекрасна атака на футболистите на Масимилиано Алегри позволи на Игуаин с майсторски удар отблизо до опъне мрежата зад Бериша – 0:2.

Домакините обаче бързо се върнаха в мача. В 31-ата минута Алехандро Гомес стреля силно от пряк свободен удар, този път опитният Джанлуиджи Буфон не изби добре топката и от това се възползва Матия Калдара, който с добавка отблизо бе точен за 1:2.

Нещо повече, в 34-ата минута Ясмин Куртич направи сериозен пропуск и тимът от Бергамо пропиля великолепна възможност за 2:2. Куртич бе изпуснат от защитата на Ювентус и се опита да играе с глава отблизо след центриране отдясно, но не намери добре топката и не уцели вратата на Буфон.

В 57-ата минута Марио Манджукич вкара гол за Ювентус, но след влизането в действие на системата ВАР (Видео Асистент Рефер) попадението бе отменено. Реферът прецени, че Стефан Лихтщайнер е извършил нарушение в атака срещу доста по-дребния Папу Гомес и резултатът остана непроменен – 2:1 за “бианконерите”. Трябва да се отбележи обаче, че ако е имало фаул срещу Гомес, той е бил извършен доста преди центрирането към Манджукич. В заключителните минути имаше и друга спорна ситуация, която този път бе в полза на торинци.

В 67-ата минута Кристанте изравни резултата. Той заби топката в мрежата зад Буфон с глава след центриране отляво на Гомес.

В 84-ата минута Дибала пропусна златен шанс да донесе победата на Ювентус. Той сбърка от бялата точка, като Бериша парира изстрела на аржентинския нападател. Дузпата бе отсъдена за игра с ръка на Андреа Петаня, който бе част от стената при изпълнение на пряк свободен удар от страна на Дибала. Решението бе доста дискусионно, но така или иначе дузпата не беше реализирана.

В последната минута Игуаин падна в наказателното поле на гостите, но съдията прецени, че няма основания да посочва бялата точка в тази ситуация, а в 6-минутното добавенов реме гостите не успяха да стигнат до решаващ трети гол и за първи път през сезона в Серия “А” не си тръгнаха от терена като победители.

Ощр от категория Футбол