Намери ни
To Top

Срещу 100 милиона долара не е проблем да изчакаш 11 години за Олимпиада

С мисълта за 100 милиона щатски долара допълнително финансиране, за Лос Анджелис не е проблем да изчака 11 години за домакинство на олимпийски игри, пише агенция Ройтерс след конгреса на Международния олимпийски комитет (МОК). Както е известно, Париж и ЛА сключиха тристранно споразумение с организацията, след като бяха останали единствените кандидати за 2024-а година. Благодарение на него французите спечелиха първото домакинство, а американците – второто.

„Гражданите на Лос Анджелис не приемат игрите през 2028-а просто като събитие 11 години в бъдещето.


Ние знаем, че за нас олимпиадата започва днес (б.пр.- в сряда)“, заяви градският кмет Ерик Гарсети. Всъщност, той и организаторите на игрите получиха рекорден срок за подготовка, а и ЛА вече има опит с олимпиади след домакинствата през 1932-а и 1984-а.

Лос Анджелис събра уникалната подкрепа от 83 процента от гласовете на гражданите си за домакинство, а освен това 14 хиляди души вече са се записали за доброволческа дейност. Една от основните причини жителите на града да не виждат проблеми с организацията е това, че повечето от спортните съоръжения вече са изградени, а други така или иначе се строят.

„Олимпийските игри предлагат на Лос Анджелис далеч повече възможности за развитие, отколкото несигурност. Олимпиадата е в добри ръце. Най-големите градове вече са доказали, че организират страхотни игри при минимални рискове и висока възвръщаемост“, обясни председателят на комисията за оценяване на кандидатурите Патрик Бауман.

Една от основните причини Лос Анджелис да се съгласи да приеме 4-годишното отлагане се крие в това, че МОК ще финансира организаторите с 1.8 милиарда долара, докато за Париж ще бъдат заделени 1.7 милиарда. Разликата обаче не е подарък от МОК, а част от програма за повишаване на финансовите средства, които организацията отпуска на бъдещи домакини.

Ощр от категория Спорт