Намери ни
To Top

Надал подчини Дел Потро и е на финал

Световният №1 Рафаел Надал се класира за финала на US Open. На полуфиналите двукратният шампион в Ню Йорк срази поставения под №24 в схемата Хуан Мартин Дел Потро с 4:6, 6:0, 6:3, 6:2. Аржентинецът, който елиминира след паметни победи последователно Доминик Тийм и Роджър Федерер в предишните два кръга, тази нощ изигра отличен първи сет срещу испанския си съперник, но след това не успя да се противопостави успешно на Рафа, който вече е само на победа от титла №16 в турнирите от “Големия шлем”.

31-годишният Надал ще спори за трофея в неделя с поставения под №28 Кевин Андерсън.


203-сантиметровият гигант от ЮАР, който за първи път в кариерата си ще играе на финал в турнира от “Шлема”, се справи също в четири сета с испанеца Пабло Кареньо Буста (№12 в схемата) с 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.

Дел Потро реализира първия пробив в мача в петия гейм, след като при брейкпойнта топката пофлиртува с мрежата след удар на шампиона от 2009 година и тупна неспасяемо в полето на Рафа. Делпо, който имаше брейкпойнт и в предишното подаване на съперника си, затвърди пробива за аванс с 4:2 и бе стабилен и в следващите си два сервис-гейма, за да спечели първия сет.

След това обаче нещата се развиха катастрофално за 198-сантиметровата Кула от Тандил. Дел Потро, който още на пресконференцията си след победата срещу Федерер на 1/4-финалите сподели, че не се чувства в добро състояние, бе безпомощен във втория сет, в който не взе дори гейм. Нещо повече, Надал направи серия от 9 поредни гейма и поведе с 3:0 в третата част. Едва тогава Дел Потро се посъвзе малко, но не успя да върне пробива и Надал взе частта с 6:3.

Дел Потро взе подаването си в началото на четвъртия сет, но последва серия от пет поредни гейма и аванс от 5:1 за испанеца. Делпо взе още един гейм преди да се предаде и не успя за втори път в кариерата си да се класира на финала на US Open.

Съперникът на Надал на финала – южноафриканецът Кевин Андерсън, загуби първия сет срещу Кареньо Буста след пробив в седмия гейм, но във втората част спечели подаването на съперника си в решаващ момент – при 6:5 в своя полза. Преди това двамата си бяха разменили по един пробив в началото на сета, в който Андерсън поведе с 3:1, а Кареньо Буста изравни за 3:3.

В третия сет Андерсън поведе с 4:1 и задържа аванса си от пробив, а в четвъртата част проби в петия гейм, което му позволи малко след това да поведе с 4:2. Испанецът така и не съумя да върне пробива и трябваше да преклони глава пред 31-годишния Андерсън, който има само един спечелен сет в четирите си мача с Надал досега.

Ощр от категория Тенис