Намери ни
To Top

Скандал с черно тото разтресе и Ирландия

Скандал с уредени мачове тресе футбола в Република Ирландия в последните няколко седмици, след като Футболната асоциация на страната спря състезателните права на двама играчи на местния Атлон Таун.

Латвиецът Игорс Лабутс и румънецът Драгош Шфрижан са лишени от правото да играят футбол в следващите 12 месеца, като са обвинени в нарушаване на три точки от правилника за феърплей. Клубът им Атлон Таун, както и Асоциацията на футболните в Ирландия, реагираха остро и обжалват наказанието, тъй като го смятат за прекалено строго от една страна. От друга, според тях доказателствата са крайно неубедителни и не бива да се хвърля петно на двамата играчи без конкретни доказателства.


Наказанията и на двамата е резултат от четиримесечно разследване и предшестващ доклад на системата на УЕФА за превенция срещу манипулацията на мачове с цел печалба. Конкретната среща се е играла на 29-и април тази година между Атлон Таун и Лонгфорд Таун от Първа дивизия (второто ниво на футбола в страната). Двата града се намират съвсем близо един до друг и е местно дерби. Срещата завършва 3:1 за Лонгфорд, които оформят победата с гол в добавеното време.

„Футболистите никога не са имали притеснения за подобни свои действия и манипулиране на резултат. Те оказаха пълно съдействие на разследването, като са предали доброволно телефоните си, в които може да се видят всичките им съобщения, както и да се проследят разговорите. Абсурдно е да бъдат лишавани от състезателни права за една година при такива неясни и трудно доказуеми обвинения. Ако трябва, ще стигнем и до КАС, се казва в становището на Асоциацията на професионалните играчи в страната.

Местната централа създаде комисия от трима души, които да гледат мачовете на Атлоун и специално въпросната среща с Лонгфорд, въпреки че създаването на такава комисия не е предвидена в документите. Двама от комисията смятат, че играчите са направили умишлено грешки, докато третият не смята така. Беше привикан и спортен консултант от Австрия, който до момента никога не е бил гледал мач от втора ирландска дивизия. Въпросният човек отказа да обвини играчите в манипулиране на мач.

Ощр от категория Анализ