Намери ни
To Top

Ще стопим ли най-после шведската стомана

Националният ни отбор по футбол не може да се похвали с никакви успехи в последните години и изненадващата победа над Холандия през пролетта беше една от малкото радости, които „трикольорите“ донесоха на родния фен. Тя беше последвана от разочароваща загуба от Беларус, но днес съставът на селекционера Петър Хубчев има шанс да сбъдне мечтата на поколения запалянковци – успех срещу Швеция. Вече цели 50 години не успяваме да се справим със скандинавците, а статистиката е направо отчайваща: 7 поредни загуби с голова разлика 0:20. Последният български гол в шведската врата беше дело на Христо Стоичков от дузпа в световна квалификация в София през 1993 година.


След това „тре кронур“ ни биха с 2:0 в Стокхолм, с 4:0 в мача за третото място на САЩ’94 и се започна една серия, която сякаш няма край.

Всяка от най-скорошните ни три срещи с шведите завърши с поражение с 0:3. Дали днес ще успеем да развалим прокобата и не само да отбележим гол, но и да победим? Факт е, че нямаме много причини за оптимизъм, но липсата на големи очаквания може да се окаже сериозен коз за „лъвовете“. Срещу Холандия се видя, че когато отборът играе дисциплинирано и с пределна мобилизация, е възможно да се постигне победа срещу съперник с по-качествени изпълнители.

Петър Хубчев е наясно, че задачата е трудна, но не и неизпълнима. Селекционерът държеше много да вдъхне увереност на футболистите и да ги убеди, че могат да поставят шведите на колене. Очаква се на вратата да застане Божидар Митрев, а четиримата бранители пред него да са Страхил Попов, Божидар Чорбаджийски, Васил Божиков и Петър Занев. Георги Костадинов и Кристиян Малинов ще са двойката вътрешни халфове, Георги Миланов и Станислав Манолев ще атакуват по крилата, а капитанът Ивелин Попов ще действа зад тарана Андрей Гълъбинов.

Шведският селекционер Яне Андерсон няма кадрови проблеми. Неговият отбор трябва да брани първото място в групата, след като в предишния кръг удари фаворита Франция. Почти сигурно скандинавците ще излязат със същия състав, който надви „петлите“. Под рамката ще е Робин Олсен, в центъра на защитата ще си партнират Андреас Гранквист и Виктор Линдельоф, а крайни бранители ще са Микаел Лустиг и Лудвиг Аугустинсон. Джими Дурмаз, Якоб Йохансон, Албин Екдал и Емил Форсберг ще играят в средата на терена, а нападаението ще водят опитните Маркус Берг и Ола Тойвонен.

Рефер на двубоя на стадион „Васил Левски“ ще е италианецът Паоло Талявенто.

Световни квалификации, зона „Европа“:

БЪЛГАРИЯ – ШВЕЦИЯ

Вероятни състави:

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Митрев; С. Попов, Чорбаджийски, Божиков, Занев; Г. Костадинов, Малинов; Манолев, И. Попов, Г. Миланов; Гълъбинов
Селекционер: П. Хубчев
ШВЕЦИЯ (4-4-2): Олсен; Лустиг, Линдельоф, Гранквист, Аугустинсон; Дурмаз, Йохансон, Екдал, Форсберг; Тойвонен, Берг
Селекционер: Я. Андерсон

СЪДИЯ: П. Талявенто (Италия)
СТАДИОН: „Васил Левски“
НАЧАЛО: 21:45 часа

МИНУТА ПО МИНУТА
ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Класиране в група „А“:
1. Швеция 13 т.
2. Франция 13 т.
3. Холандия 10 т.
4. България 9 т.
5. Беларус 5 т.
6. Люксембург 1 т.

Следващи мачове (3 септември):
Холандия – България
Беларус – Швеция
Франция – Люксембург

Ощр от категория Анализ